Česko zažilo další tropický den. V Doksanech padá jeden rekord za druhým

Pan Slavoj Qaiser je důchodce, který si v Doksanech přivydělává prodejem zeleniny. Zalévat musí i několikrát denně, aby zelenina neuschla přímo na poli. "Asi se to tady víc ohřívá. To teplo se těžko zvládá, dopoledne chvíli děláte, ráno se to vyvětrá, pak se barák zabední a čekáme na večer," říká.

Doksany jsou nenápadná obec kousek od Litoměřic. Mají jen 468 obyvatel, přesto vám může být jejich název hodně povědomý. Často se o nich píše na internetu, protože tam padá jeden teplotní rekord za druhým.

[chooze:article;value:573060]

"Je to nížinatá oblast. Chybí rozsáhlejší lesní porost, kde by se mohla držet vlhkost. Nic těm teplotám nebrání odpoledne vystřelit, a to pak Doksany hrají prim v tabulkách rekordů," upozornila meteoroložka Lenka Došková z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) v Ústí nad Labem.

Tropy sice zažíváme napříč Českem, v Doksanech ale bývá často ještě o dva až tři stupně větší horko. Od začátku září obec přepsala pět rekordů, za poslední dva týdny celkově už osm.

Zatím nejtepleji tam bylo v roce 2012, kdy naměřili 39,5 stupně Celsia. Ledová tříšť a zmrzlina se tam prodávají jako housky na krámě. "Chodí hodně lidí," souhlasí zmrzlinářka Veronika Jasková.

Všeříkající jsou také průměrné teploty – ty jsou skoro o dva stupně vyšší, než je republikový průměr. Rekord v absolutně nejvyšší teplotě drží v Česku Dobřichovice u Prahy, kde bylo před 12 lety 40,5 stupně. Nejchladněji pak bylo v Litvínovicích u Českých Budějovic, konkrétně -42,2 stupně Celsia.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.