Česko zažilo letošní první tropický den, teploty překonaly i Španělsko

[chooze:gallery;value:35438]

​"V neděli padla historicky nejdříve tropická teplota na našem území. Datum prvního tropického dne od začátku roku byl doposud 17. duben z roku 1934. V roce 2012 byla noc na 29. dubna tropická, kdy teplota neklesla pod 20 °C," vysvětlila pro TN.cz meteoroložka Dagmar Honsová a upozornila, že v Česku bylo dokonce tepleji než ve Španělsku.

[chooze:article;value:549679]

​Na více než polovině měřících stanic meteorologové zaznamenali takzvaný letní den, kdy je maximální teplota 25 °C nebo vyšší. "Na řadě stanic je ale podstatně tepleji. V Praze-Komořanech jsme odečetli hodnotu 30,6 °C a hovoříme o takzvaném tropickém dnu," informuje na síti X Český hydrometeorologický ústav.

"Nezvykle vysoké teploty nás provází až na výjimky od konce ledna. První letošní dvacítka byla naměřená už 15. března, první letní teplota na Velikonoční pondělí 1. dubna a tuto neděli atakujeme tropické hodnoty," neskrývá překvapení Honsová.

[chooze:article;value:549605]

​Současné teploty jsou podle ní až o 15 °C vyšší než je pro toto období běžné a teplota v hladině 850 hPa (tedy 1,5 km nad zemí) je dokonce 17 °C nad normálem.

"Velmi teplé jihozápadní proudění ukončí přechod vlnící se studené fronty, která počasí u nás začne od západu ovlivňovat v úterý večer od západu. Přinese bouřky a na většinu území déšť a přeháňky. A ve středu se citelně ochladí – na celém území o více než 10 °C. Do té doby budou špičkové odpolední teploty stále atakovat 30 °C," dodává meteoroložka.

Počasí v Česku překvapilo i zahraniční odborníky. Je to zvláštní jev, diví se (27/3/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.