Česko zažilo první tropickou noc. Blíží se ale prudké ochlazení až na 16 °C

[chooze:gallery;value:36290]

"V noci na dnešek jsme zaznamenali první letošní tropickou noc," informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X.

Teploty se v noci z úterý na středu na většině našeho území nejčastěji pohybovaly mezi 14 až 19 stupni Celsia. "Na 12 stanicích teplota neklesla pod 20 °C," dodali meteorologové. Nejtepleji bylo v Mořkově v Moravskoslezském kraji, kde naměřili 23 stupňů Celsia.

Na Moravě a ve Slezsku bude navíc nejtepleji i ve středu. Meteorologové očekávají, že na řadě míst se zde teploty dostanou nad tropických 30 stupňů Celsia. Před vysokými teplotami proto ČHMÚ vydal výstrahu, která platí až do středečního večera. 

[chooze:article;value:560719]

Zatímco ve čtvrtek se maximální teploty budou pohybovat kolem letních 25 stupňů Celsia, v pátek se pořádně ohřejeme. Znovu totiž zesílí příliv teplého vzduchu od jihu a teploty by se měly opět šplhat přes 30 stupňů Celsia.

Nejtepleji by pak mělo být ve Středočeském, Pardubickém, Královehradeckém, Moravskoslezském, Olomouckém, Zlínském a Jihomoravském kraji. V Jihočeském kraji může rtuť teploměru ukazovat až 34 stupňů Celsia.

Pro milovníky chladnějšího počasí mají ale meteorologové dobrou zprávu. "O víkendu se ochladí," uzavřeli. Zatímco v sobotu mají teploty šplhat ještě k 27 stupňů, v neděli nejvyšší nepřekročí 23 stupňů. Na západě by dokonce mělo být pouze kolem 16 stupňů. 

Mohutná vedra spalovala minulý týden Řecko. Panovaly tam tropické teploty:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.