Česko zažívá epidemii srdečních chorob. Lékaři jmenují tři hlavní důvody

Srdeční selhání postihuje stále více Čechů. Jde přitom o vážné onemocnění, jehož prognóza je závažná, upozornil profesor Vojtěch Melenovský, který je vedoucím Oddělení srdečního selhání v Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM). 

Podle lékaře je to závažný problém pro celý zdravotnický systém. "Odhaduje se, že máme v České republice 350 tisíc nemocných a incidence výrazně narůstá. Za posledních deset let došlo k nárůstu přibližně o 50 %," uvedl Melenovský. Podle něj jde doslova o epidemii srdečního selhání v rozvinutých zemích.

Jedním z hlavních důvodů je podle něj stárnutí populace. "Do věku 60 let je to vzácné onemocnění a pak začne prudce narůstat. Jak naše a evropská populace stárne, tak masivně narůstá počet srdečních selhání," popsal profesor.

Dalšími kritickými faktory jsou především obezita a diabetes. Prognóza pacientů se srdečním selháním přitom není vůbec dobrá. Po první hospitalizaci kvůli tomuto problému přežívá pět let jen polovina pacientů, vyplývá z dat irských lékařů. 

Až milion pacientů

V roce 2040 může být pacientů v Česku až milion. Z dat, která mají lékaři k dispozici, vyplývá, že v roce 2022 bylo pacientů se srdečním selháním téměř 370 tisíc. "Pokud toto modeluje na demografii Česka, tak je výhled takový, že v roce 2030 střízlivým odhadem může být 600 tisíc pacientů a v roce 2040 800 tisíc. Čeká nás opravdu významný nárůst tohoto onemocnění a je nutné s touto diagnózou počítat daleko více," varuje Melenovský.

Příznaky nemoci často nejsou úplně jasné. "Projevem je hlavně únava při zátěži a výrazně snížená výkonnost, dušnost, otoky dolních končetin, nárůst váhy a poruchy funkce ostatních orgánů. Projevy nejsou úplně specifické, a je proto nutné odborné vyšetření," radí lékař.

[chooze:article;value:539196]

​Odborníci o aktuálních problémech promluvili v souvislosti s výročím 40 let od první transplantace srdce v Česku. Ta proběhla v noci z 30. na 31. ledna 1984 a provedl ji dvacetičlenný tým lidí. Byli mezi nimi kardiochirurgové Pavel Firt s Vladimírem Kočandrlem a Jaroslavem Hejnalem nebo kardiologové Juraj Fabián a Ivan Málek. "Pacient následně žil 13 let," uvedl emeritní přednosta Kardiocentra Jan Pirk.

Loni v IKEMu provedli 54 transplantací srdce, což je nejvyšší číslo za 25 let. "Věřím, že nejde o výkyv, ale setrvalý trend," řekl přednosta Kliniky kardiovaskulární chirurgie Ivan Netuka. 

Nová éra kardiologické péče. Vlastimil Válek přišel s plánem, který má změnit život všem (6/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.