Česko zřejmě čeká masivní odliv Ukrajinců. Kyjev kvůli válce přijal tvrdé opatření

Ukrajinská vláda přijala zákon, který mění pravidla pobytu pro Ukrajince v zahraničí. Ukrajinské konzuláty přestanou vydávat pasy bojeschopným mužům. Výjimku budou mít ti, kteří se budou chtít vrátit na Ukrajinu. 

"Muži ve věku od 18 do 59 let žijící v zahraničí si tak nebudou moci prodloužit platnost svých pasů nebo získat nové," informovala agentura Reuters. Pasy tak budou nově moci získat pouze na území Ukrajiny.

[chooze:article;value:552551]

"Pokud si někdo myslí, že zatímco jeden bojuje daleko na frontě a riskuje za tento stát život, a druhý zůstává v zahraničí, ale využívá služeb tohoto státu, tak takhle to nefunguje," uvedl na sociální síti X ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba na sociální síti X.

"Pobyt v zahraničí nezbavuje občana povinností vůči jeho vlasti. Proto jsem včera (v pondělí – pozn. red.) nařídil opatření k obnovení férového přístupu k mužům v branném věku na Ukrajině i v zahraničí. Bude to spravedlivé," dodal ukrajinský ministr.

Nařízení se dotkne i desetitisíců Ukrajinců na území České republiky. "Pokud nemají platný pas, tak nemohou požádat o prodloužení svého současného pobytu," řekla TV Nova koordinátorka pomoci migrantům v rámci Charity ČR Klára Boumová.

I muži, kteří u nás začali pracovat před vypuknutím války a mají zaměstnaneckou kartu, tak nebudou moci žádat ministerstvo o prodloužení pobytu, jelikož nebudou mít platný pas. "Pokud se vrátí na Ukrajinu, tak ve většině případů nebudou moci vycestovat zpátky," doplnila Boumová s tím, že "nám, jako České republice, to přinese komplikace, protože odejdou pracovníci".

V případě, že policie zadrží Ukrajince bez platného dokladu, bude mu hrozit pokuta ve výši až 5 000 korun a vyhoštění. TV Nova to řekl mluvčí cizinecké policie Josef Urban.

Podle Kyiv Post se zákon nebude vztahovat na otce s mnoha dětmi (s výjimkou těch, kteří dluží výživné), svobodné a adoptivní otce a také ty, jejichž příbuzní byli zabiti při obraně Ukrajiny, nebo se pohřešují.

Například polská vláda už oznámila, že Ukrajině pomůže přivést zpátky do země muže v branném věku. Polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz to ve středu sdělil agentuře Reuters.

Podívejte se na reportáž TV Nova ze středy o rostoucím válečném napětí ve světě:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.