Česko zůstane bez slunečního svitu. Někde paprsky nezahlédnete vůbec

Podzimní blues je v tomto období relativně častý jev. Lékařsky je označován jako sezónní afektivní porucha. Projevuje se zhoršenou náladou, apatií, letargií, klesající motivací, chutí na sladké, únavou a zvýšenou potřebou spánku.

Za sezónní špatnou náladu a podzimní únavu může nedostatek denního světla a slunečního svitu, který je zodpovědné za produkci hormonu štěstí serotoninu. Místo toho tělo produkuje nadbytek melatoninu, hormonu spánku. Podzimní únava tedy není imaginární, ale evoluční pozůstatek lidské hibernace. Ženy jsou postiženy častěji než muži; mladí dospělí častěji než starší.

Týdenní délka slunečního svitu v jednotlivých městech:

​​Jak proti podzimnímu blues?

1. Jděte na čerstvý vzduch. Půlhodina pohybu na čerstvém vzduchu by měla být na denním pořádku. Denní světlo v kombinaci s čerstvým vzduchem navodí dobrou náladu a stimuluje tvorbu hormonu serotoninu a vitamínu D.

2. Správně jezte. Jednoduché pravidlo 'ber 5 denně'. To znamená tři porce zeleniny a dvě porce ovoce. Kromě spousty ovoce a barevné zeleniny by na jídelníčku neměly chybět ani sacharidy, protože rychle dodají energii.

3. Ranní studená sprcha. Ideální na podpoření imunity a dobré nálady

Nadcházejícímu počasí se věnovalo také vysílání TN Live:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.