Českobudějovický unikát: Biologové tam našli ohrožený druh čmeláka

[chooze:gallery;value:32091]

​V Českých Budějovicích objevili přírodní klenot. Kriticky ohrožený druh čmeláka klamavého našli biologové v budějovických trávnících. Oznámilo to Sdružení pro záchranu prostředí Calla.

Město muselo na situaci velmi rychle reagovat, protože čmeláci se vyskytují na jedné z ploch, která je součástí projektu mozaikových sečí budějovických trávníků. Ta je podle odborníků druhově bohatá na rostliny i hmyz.​ Čmelákům klamavým prospívá, že město neseče některé části parků příliš často, a tato místa tak mohou sloužit jako jejich významná potravní základna. 

"K zachování co největší části s kvetoucím jetelem bylo nicméně zapotřebí upravit plán seče, a to doslova ze dne na den,“ uvedla Lenka Štěrbová z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd ČR. Firma, která má sekání na starost, ale vyšla čmelákům vstříc, část jetelových porostů proto zůstala neposečená.

[chooze:article;value:499910]

Čmeláci jsou a pastvu velmi vybíraví a kromě celoplošného sekání trávníků je mnohdy ohrožují i pesticidy nebo změna klimatu. V Českých Budějovicích už ale vědí, jaké plochy čmeláci preferují, a mohou to zohlednit při návrzích mozaikového sečení v příštích letech.

Od ostatních čmeláků, kterých v České republice žije asi 30 druhů, se čmelák klamavý liší rovnoměrným a krátkým ochlupením. "Tito čmeláci vedou velmi zajímavý život. Jejich samečkové jako jediní mezi evropskými druhy čmeláků obhajují teritoria, kde čekají na mladé samičky. Proto mají na čmeláky nápadně velké oči," uvedl entomolog Michal Perlík z Biologického centra AV ČR.

Hasiči vyjíždí ke včelím rojům. Raději volejte nejdříve nám, radí včelaři:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.