Československá mince se vydražila za miliony. Pátrá se po dalších kusech

[chooze:gallery;value:33642]

​Po dvojdukátu z roku 1937 touží zřejmě každý sběratel mincí, tato tužba je ale podle numismatiků jednou z nejhůře splnitelných. Není divu, jedná se o velmi vzácnou minci, která byla vyražena jen v několika kusech. Jeden z nich se o víkendu objevil na aukci aukčního domu Macho & Chlapovič, která se konala v Praze. 

Vyvolávací cena tohoto dvojdukátu byla 16 milionů korun, finální částka se vyšplhala na 20,7 milionu korun. To je nejvyšší částka, za jakou byl kdy československý dvojdukát prodán. 

[chooze:article;value:526308]

​Jak připomíná aukční dům, dvojdukát z roku 1937 má zdokumentovaný rodokmen – pochází ze sbírky zaměstnance československého ministerstva financí Karla Hackenschmieda, který si ražbu objednal v Mincovně Kremnica. Není ale přesně známo, kolik kusů s tímto ročníkem existuje. 

"Oficiální záznamy z mincovny uvádějí, ve kterém roce bylo vyraženo kolik mincí. Neuvádějí však, jaký ročník byl na minci vyražen," vysvětluje spoluzakladatel aukčního domu Macho & Chlapovič Elizej Macho. 

"Mohou být čtyři nebo jich je osm. V každém případě jde o extrémně vzácný ročník mince, ze kterého se dosud objevily pouze dva kusy v nabídce aukčních společností," dodal. Kde se aktuálně nachází zbytek, to se zatím neví. 

[chooze:article;value:500907]

Další vzácné kousky

Při víkendové aukci se vydražily i další zajímavé mince. Za zmínku stojí mimořádně vzácný desetidukát kutnohorského mincmistra Jána Špice z roku 1603. Vyvolávací cena byla necelé dva miliony korun, mince se nakonec prodala za 7,7 milionu korun. Tento dukát má výjimečnou zlatou ražbu a byl pravděpodobně darem pro někoho vysoce postaveného, možná dokonce samotného císaře. 

Na aukci se celkem vydražilo přes 500 položek v celkové hodnotě přes 114 milionů korun. Kromě mincí mezi nimi byly i papírové bankovky, medaile, vyznamenání a odznaky.

Aukční dům v těchto dnech pořádá také elektronickou aukci, kde jsou v nabídce i cenově dostupnější položky. Sběratelé tam mohou najít vzácné exempláře z keltského období, středověku, vlády Habsburků, ale také československé a moderní ražby. 

Letos v květnu se v aukci prodala nejstarší hebrejská Bible za téměř miliardu korun. Podívejte se, jak vypadá: 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.