Česku hrozí od EU stamilionové pokuty. Nestíhá včas schvalovat evropské zákony

Stovky stránek evropských směrnic a zákonů – to vše už mělo dávno být součástí české legislativy. "My, když jsme začínali, tak ten skluz, kde se to nedařilo, byl 36 směrnic. Aktuální hodnota je 15 směrnic," tvrdí ministr pro legislativu Michal Šalomoun (Piráti).

Stejně to vidí také předseda vlády Petr Fiala (ODS). "Jde to za bývalou vládou. Samozřejmě nemůžeme to dělat bezhlavě, musíme dbát na to, aby ta implementace odrážela zájmy českých občanů," prohlásil premiér.

Před zhruba dvěma týdny byl počet směrnic po termínu sice o něco vyšší, podle opozice ale současná vláda nepracuje dostatečně rychle. Čas však dochází i u dalších 28 evropských směrnic. I ty je potřeba včas zapracovat do našich zákonů.

[chooze:article;value:500324]

"Jednou věcí je neschopná Fialova vláda, druhou věcí je ale zcela nepřijatelný diktát z Bruselu. Nám přikazují, jak máme žít, jaké máme mít zákony," myslí si například předseda hnutí SPD Tomio Okamura.

Podle evropských dat má Česko s implementací evropských zákonů problém dlouhodobě. Třeba v roce 2021 Evropská komise proti České republice kvůli nedodržení lhůt vedla nejvíc řízení ze všech 27 členských států.

Proti České republice aktuálně běží řízení o nesplnění povinností v případě směrnice o ochraně oznamovatelů. Zákon měl být přijat už v polovině prosince 2021. Česko kvůli promeškání lhůty zaplatí pokutu přes padesát milionů korun. Kdo za to může, se ale zákonodárci neshodnou.

[chooze:article;value:500078]

"Byla to naše vláda, která ho předložila. Poté ho současná koalice brzdila a obstruovala. Zdrželo se to třeba na ústavně právním výboru," tvrdí k zákonu Radek Vondráček z ANO.

"To je hezké, že to prosazovali, ale neprosadili. V momentě, kdy ta Poslanecká sněmovna skončí, tak ten předpis spadne pod stůl, pokud není dokončen," kontruje ale Šalomoun.

Členské státy na legislativní změny mají obvykle i několik let. Problémem podle právníků jsou nejen příliš časté obstrukce. "Předtím, než Česká republika byla v minulém pololetí předsednickou zemí, tak tam ten důraz na evropské právo nebyl," myslí si například odborník na ústavní právo Ondřej Preuss.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.