Česku hrozí stavební paralýza. Má platit nový zákon, digitální systém ale chybí

Nový stavební zákon a urychlení výstavby měly být jednou z vlajkových lodí současné vlády. Novelu stavebního zákona se sice podařilo kabinetu prosadit, stěžejní Portál stavebníka a další on-line systémy, které umožní stavitelům i úřadům on-line kontrolu stavebního řízení a rychlejší rozhodování, jsou teprve ve zrodu.

"Nemáme prakticky nic. Ať nám především ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) řekne, v jakém stavu jsou veřejné zakázky, jaký bude harmonogram implementace a kdy budeme mít k dispozici software a hardware," stěžuje si hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (SOCDEM).

[chooze:article;value:521257]

​O digitalizaci se vědělo už za minulé vlády a měly na ni jít evropské peníze, i ty jsou teď kvůli zpoždění v ohrožení. Podle novely stavebního zákona se hlavní vlna elektronizace spustí od července. Už od ledna se má ale řízení digitalizovat u takzvaných vyhrazených staveb, což je dopravní a technická infrastruktura.

Města a kraje kvůli kritické situaci poslaly několik dopisů ministrovi pro místní rozvoj, zatím prý ale bez odpovědi. "Budeme třeba i rádi ze nějaký kulatý stůl na vysvětlení, abychom stavební trh a stavebnictví úplně nezastavili," říká ředitelka Svazu měst a obcí ČR Radka Vladyková. 

Ministerstvo prý dělá maximum. "Podnikáme všechny kroky tak, aby, i kdyby jen základní komponenty, které jsou nutné k fungování, byly spuštěny v těchto termínech," vyjádřila se ředitelka sekce veřejného investování a výstavby MMR Leona Gergelová Šteigrová. 

[chooze:article;value:496483]

​"Myslím, že by to měla být garance, a dokonce spojená s nějakým gestem, že z toho budou v případě nedodržení vyvedeny například nějaké personální dopady," vyjádřil se Netolický. 

Ministerstvo proto teď narychlo vybralo dodavatele systému na digitalizaci. "Abychom mohli testovat v květnu, v červnu. Proto jsme uzavřeli smlouvu v rámci jednacího řízení bez uveřejnění," prozradila Gergelová Šteigrová. 

Hrozí, že proces ještě zbrzdí Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Ten kvůli nezákonným podmínkám zrušil už původní veřejnou soutěž na dodavatele digitalizace.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.