Česku stále chybí učni, přitom si můžou hodně vydělat. Firmy bojují o každého

Zájem žáků o výuční obory v poslední době roste, přesto podle ministerstva školství nejsou jejich preferovanou volbou. "Stále ještě přetrvává mírně zvýšený zájem o maturitní obory. Před 30 lety začaly být učební obory méně preferované, tak ta situace ještě doznívá. Posledních deset let opět pomalinku začal stoupat zájem o učební obory," řekl Miloslav Janeček.

U některých oborů za to podle něj může i nedostatek komfortu, přesto se to nedá říci plošně. "Nejmenší zájem je o takzvané střechařské obory, to znamená pokrývač, klempíř a částečně také tesař. Zájem o obory, u kterých lidé pracují venku a ve výškách, je nižší. Přitom zájem o absolventy z těchto oborů je velký," popsal ředitel SOŠ Jarov.

[chooze:article;value:521640]

​Zájem o řemeslo ovlivňuje samozřejmě i finanční odměna. "Na začátku profesní dráhy bez zkušeností dostávají absolventi logicky nižší výplatu. V takové chvíli, kdy čerstvý absolvent dostane jinou nabídku pracovního uplatnění, třeba aby šel jezdit s náklaďákem, a nabídnou mu o deset tisíc víc, tak mnoho těch absolventů neodolá. A neuvědomí si v tu chvíli, že kdyby získali praxi, tak by jejich cena na trhu stále stoupala," doplnil Janeček.

I když podle škol se situace zlepšuje, firmy to zatím nevnímají. "Absolventy učňovských oborů můžeme spočítat na prstech jedné ruky, kolik se jich k nám hlásí. Myslím, že by to potvrdily i další firmy. Je enormní nedostatek uchazečů o ten učňovský obor, že tam chybí nějaká atraktivita. Učňovský obor si ještě nezískal tu prestiž, kterou ztratil," míní Karin Bílková, vedoucí personálního odboru stavební společnosti Strabag.

[chooze:article;value:544544]

​"Bojujeme o každou dušičku, která v tom oboru je. Pořádáme exkurze, soutěže, lákáme na brigády a umožňujeme praxe. Snažíme se jim ukázat atraktivitu oboru a také, že to je komplexní obor, že to není jenom špinavá práce, ale že za nimi bude něco vidět a jednou se budou moct něčím pochlubit," podotkla Bílková. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.