Český chmel ničí zákeřná houba. Žádný postřik na ni nezabírá

První dotaz se týkal toho, zda je v ohrožení české pivo. "V současné době bych nehovořil o ohrožení českého piva, ale jako pěstitelé chmele musíme být velmi obezřetní na celé zacházení se chmelem, to znamená jeho pěstování, kultivaci, skladování, až zpracování a balení," řekl Hejda.

Co se choroby týče, její název je Verticillium nonalfalfae. Způsobuje vadnutí až úplné uchřadnutí chmele. "Ta choroba je zákeřná v tom, že proti ní nemáme zatím žádný prostředek na ochranu. Nedokážeme ji při jejím výskytu vyhubit, ale musíme se snažit o to, abychom ji nerozšiřovali," vysvětlil Hejda. Jakmile je keř napadaný, tak je to jeho konec.

[chooze:article;value:545095]

​V Česku je chorobou postiženo asi pět procent výměry chmelnic. "Máme to zjištěné asi poslední čtyři roky. První zjištění ještě i s vyoráním celých chmelnic bylo na Moravě v Lipníku. Tam se to zatím dál nerozšiřuje, ale teď už to máme, bohužel, z centrální oblasti a musíme být velmi opatrní na to, abychom to nerozšířili dál," uvedl Hejda. Postřik na houbu zatím není, na prostředku, který by na chorobu účinkoval, se ale už pracuje. Na celý rozhovor s Lubošem Hejdou se můžete podívat pod titulkem článku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.