Český chřest v ohrožení. Je jeden z nejlepších na světě, ale ničí ho škůdci

"Chřest vypadá pěkně, ale bohužel se do něj zakousl červík a poškodil tu vrchní slupku, i když pod tím vlastně k žádnému poškození nedošlo, nepřijmou to do obchodu," okomentoval úrodu Jiří Šafář z organizace Český chřest.

Na začátku sezony třídička zpracovává stovky kilogramů chřestu denně. Zemědělci už ale začínají sčítat ztráty způsobené škůdci i rozdílnou legislativou v evropských státech.

"V tuto chvíli přináší třicetiprocentní poškození chřestu. Mají výjimky, takže mohou stříkat, my ne, nejsou to rovné podmínky," popsal Šafář. Trápí je ale i sucho, proměnlivé počasí nebo nové podmínky pro pracovníky na dohodu. 

[chooze:article;value:504415]

"Sehnat pracovní sílu, samozřejmě i vytvořit dobré podmínky pro to, abychom tu pracovní sílu mohli administrativně zvládnout," vysvětlila potíže předsedkyně Zelinářské unie Čech a Moravy Monika Nebeská.

"Doufám, že žádné černé scénáře se nenaplní, my děláme jako vláda maximum. V loňském roce jsme rozpustili 48 milionů právě ve prospěch českých pěstitelů zeleniny," uvedl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Sběr je extrémně náročný. Chřestová sezona trvá jen od poloviny dubna do konce června. 

[chooze:article;value:460308]

Bílý chřest roste bez přístupu světla v půdě ve speciálních fóliovnících, tak se zajistí jeho bílá barva. Má nejjemnější chuť a je nejsladší, zároveň má ale také nejsilnější slupku a před konzumací je nutné ho oloupat. 

Většina se ho prodá u nás, ale míří třeba i do Dubaje, kam se vyváží i raritní fialová odrůda. Zelený chřest roste volně a barvu získává díky fotosyntéze. Jeho sezóna začíná zhruba o měsíc později. Chřest v Česku pěstují jen jednotky farmářů a kromě Polabí roste i na Jižní Moravě.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.