Jak bydlí soudce A.K.

Co dělám, když  po večerech nepíšu na blog? Koukám na televizi. A tak jsem zahlédla některé díly seriálu Život a doba soudce A.K. Zaujala mě recenze Mirky Spáčilové na iDnes, která sice dílo moc nepochválila, ale vypíchla význačnou roli, kterou v seriálu hrají byty, doplňky a kostýmy. Už jste se někdy dívali na seriál, protože jedna z vedlejších postav bydlí ve skvělém domě? Tak tato podivná úchylka mě postihla, když jsem zahlédla terapeutku hlavního hrdiny (hraje ji Jitka Čvančarová) obývat Dům EggO.

Fotka z webu České televize

Dům navrhli A69 – architekti jako přístavbu k již existujícímu domu. Do původního domu jezdil majitel a investor domu EggO k dědečkovi a babičce, hrál si na zahradě a v sadu, na jehož místě později vyrostly paneláky. Přístavba vyrostla kolem zahrady, atypicky oválný tvar domu chrání zelené soukromí se vzrostlými stromy – oázu, ze které se dají okolní paneláky s přehledem ignorovat.

Foto: Ester Havlová

Dům EggO účinkoval také ve videoklipu Kanye West – Runaway. Věnovala jsem půl hodinu svého života, abych prozkoumala celý klip a mohu tedy doporučit vaší pozornosti začít ho sledovat ve 4. minutě, kdy se objeví EggO. V 5. minutě se děj přesouvá do zahrady – atria a do obrazu vstupují ovečka, králík, srnka… Zajímavé záběry jsou také od 28. minuty a 28. vteřiny, kdy se Kanye povaluje na střeše domu.

Zahlédli jste EggO ještě někde? Můžete doporučit nějaký jiný seriál/film, který se odehrává v zajímavých interiérech? Mám pocit, že se výše zmíněná postava terapeutky ze „Soudce“ přestěhovala do jiného bytu a ten seriál mě jinak nebaví.

Ze zákulisí Janáčkova divadla

Jsou prázdniny a tak se musíme postarat o nějakou zábavu pro dítě. Už jsme vyčerpali babičky, moře i chatu, takže přišla na řadu místní kultura. Jenže pondělí je trošku kulturně plonkový den, takže jsem hledala, co by se dalo… a našla!

gobelín Aloise Fišárka ve foyer Janáčkova divadla

Tip pro Brňáky – letní prohlídky divadel. Můžete si prohlédnout Janáčkovo divadlo, Mahenovo divadlo a Redutu. Já dnes byla s dcerou na první prohlídce v Janáčkově divadle, bylo nás jen 7 a bylo to moc zajímavé. Prošli jsme se po jevišti s obrovskými kulisami, byli jsme ve strojovně, provazišti, nahlédli jsme do zkušebního sálu pro balet i pěvecký sbor. Ukázali nám i ředitelský salonek, kde bylo poněkud zatuchlo. 🙂 Na chodbách byly obrovské bedny pro kostýmy a nakoukli jsme i do jedné divadelní šatny.

občerstvovací koutek
ředitelský salonek má za oponou kuchyňku
umělci a zajímavá křesla 

výstava kostýmů 
jeviště a kulisy 
druhá strana jeviště
zkušební baletní sál 
zkušebna sboru, krásně prosvětlená, s výhledem na město

pohled z provaziště
hlavně pro nočný vrátný! 
kostýmy
bedny na kostýmy

Moc ráda bych viděla taky kostymérnu a dílnu, kde vyrábějí kulisy, tak snad někdy příště. Možná je k vidění v jiném divadle,určitě zajdeme i do Mahenova a Reduty. Půjdete se taky podívat do divadelního zákulisí? Nebo máte tip na jiný nevšední zážitek v letním Brně? Děkuji a těším se. 🙂

Prachmizerné fotky jsou z mobilu a mé třesoucí se ruky.

Otevřené ateliéry – Jan Eduard Španihel

Letos mi akce Otevřené ateliéry téměř unikla. V sobotu večer plánuje drahý skorochoť, že se zítra staví u malíře Jana Spěváčka. Cože??? A jo, jsou Otevřené ateliéry! Jenže my už slíbili přijet k babičce na oběd! Vyhledala jsem na internetu brožurku vydanou k této akci a s její pomocí ateliér nejbližší našemu bydlišti. A bylo jasno – v nedělním dopoledni se s Emou vydáme do ateliéru sochaře Jana Eduarda Španihela.

Ateliér a dílna se nachází ve vile, která nese jméno babičky pana Španihela – Hermína. Na vrátkách visí plakát s označením Otevřeného ateliéru, tak si dodáme trošku odvahy a zazvoníme na zvonek…
Odvaha se vyplatila, pan Španihel přichází otevřít a můžeme obdivovat první dílo, Anděla. Musím uznat, že mu to sluší, v garáži.  Autor není příliš spokojen s umístěním sochy na paletě, tak jsem ho ujistila, že palety jsou momentálně IN. 🙂
Procházíme uličkou v suterénu vily, kolem police s modely. Vlevo nahoře je nerealizovaný model kostela pro Salesiány v Brně-Žabovřeskách.

Kompozici z kroucených ocelových pásků v popředí Ema označila za „špagety v uragánu“. Pan Španihel na to: „No vidíš, a já v tom viděl ženskou.“

 

Botičky po dětech.
 

Příští rok bych si ráda vzpomněla na Otevřené ateliéry včas a navštívila jich víc. A co vy – byli jste v některém ateliéru?

Open Space Market v Brně – ještě v neděli!

Dnes jsme se byli podívat na trhu české a slovenské módy a designu Open Space Market, který se koná od pátku do zítřka (neděle 8.9.2013) v Místodržitelském paláci Moravské galerie v Brně.

Byla jsem moc zvědavá na KOKINO design a jeho premiéru na brněnských trzích – a byla skvělá. Krásné zboží a moc příjemná majitelka, to vše zasazené do zajímavých prostor galerie. Byla jsem tak okouzlená, až jsem si zapomněla cokoliv koupit. 🙂

Chtěli jsme pořídit knihu pro dceru, ale nakonec jsme ji vybrali o kousek vedle, v nakladalství Meander. Alberto Pez – Je důležité, aby děti spaly s kočkou v posteli. Už jsme ji dnes večer přečetli plyšové kočce Kaštance a mňoukala na souhlas.

Moc se mi líbily Šaty pro princezny

Naše princezna na takové velké róby moc není. Vybrala mi magnet do sbírky u …little illustrations.

Koukala jsem se na jejich web a objevila skákací gumu v krásné krabičce – jestli je tam i návod na školku tak to nemá chybu!

Náhrdelníky od Recysklo, La Mode de Boheme a Ateliér Frou-Frou.

Na závěr fotka z prezentace obchodu Ledabíle, kde jsem se zúčastnila háčkovacího workshopu a umotala muchomůrku.

Dvě a půl hodiny kmitání háčkem v osvěžujícím průvanu vstupní haly galerie a pod trpělivým vedením Veveřice přinesly ozdobu na vánoční stromeček. Možná bych se teď mohla pustit do pufu z poslední fotky, dokud si (snad) pamatuju postup práce.