Český film v slzách. Zemřel producent Jíra, díky němuž vznikly Samotáři a Kolja

[chooze:gallery;value:36371]

​Smutnou zprávu o smrti známého producenta oznámil na sociálních sítích lounský zastupitel Pavel Janda (TOP 09). "Honzo, díky za všechno. Budeš nám všem moc chybět. Účast rodině a všem blízkým," vzkázal do nebe a připojil dojemnou fotografii Jíry.

Hold vzdalo známému umělci i město, ve kterém se narodil. "Odešel Jan Jíra. Producent, herec a Louňák. Čest jeho památce!" napsali zástupci města na facebookovém profilu Moje Louny. Právě v něm Jíra vystudoval i gymnázium.

[chooze:article;value:561214]

Život se však rozhodl zasvětit filmu. Po neúspěšném pokusu o přijetí na pražské FAMU nastoupil na Pedagogickou fakultu v Ústí nad Labem, k lásku k filmovému umění v sobě však dále živil. Od práce v kině až po distribuci filmů se nakonec dostal k profesi producenta.

Na některých projektech spolupracoval se Zdeňkem a Janem Svěrákovými a Ladislavem Smoljakem. Koprodukoval například jejich film Kolja, který získal Oskara. Podílel se i na tvorbě snímku Samotáři. Diváci ho však na filmovém plátně mohli i spatřit. Zahrál si v komedii Nejistá sezóna a také ve snímku Akumulátor 1.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.