Český generál má o pekingské hrozbě jasno. Čína zaútočí, experti jen neví kdy

Čína tento týden otestovala v Tichém oceánu mezikontinentální nosič jaderných zbraní. Navíc se netají, že by chtěla současný počet 500 nukleárních hlavic do roku 2030 zdvojnásobit, připomíná BBC.

Ačkoli Čína oznámila, že o chystaném "rutinním" testu včas informovala okolní státy, Japonci to popřeli a zároveň uvedli, že v souvislosti s testem rakety nezaznamenali žádné škody ani v námořní dopravě. Střela měla nakonec dopadnout, jak uvádí britský Guardian, až poblíž Francouzské Polynésie.

​Přesto Japonsko stejně jako Tchaj-wan a Filipíny počínání Pekingu bedlivě sledují. Čína si totiž v celém regionu východní Asie nárokuje různá území, která nemá pod vlastní správou.

Například Tchaj-wan dokonce Číňané považují za součást svého státu. Názory vojenských analytiků, kdy by Peking mohl zaútočit, se přitom různí.

"Někteří hovoří o desetiletém časovém horizontu, další dokonce o kratší době. Já osobně se domnívám, že reálnější je spíše horizont dvacetiletý," vysvětluje pro TN.cz bývalý náčelník českého generálního štábu Jiří Šedivý.

[chooze:article;value:573768]

​"Musíme si uvědomit, že Peking chce být světovou jedničkou nejen v ekonomice a politice, ale i v té oblasti vojenství," upozorňuje generál ve výslužbě.

Severoatlantická aliance ale hlavně Spojené státy by si proto podle něj měly udržovat svou dominanci v jaderných zbraních. "Jde o to, aby ve světě zůstala zachována jaderná rovnováha. O obnovování jaderného arzenálu už mluví Francouzi a k něčemu podobnému se pravděpodobně odhodlají také Britové," dodává Šedivý.

Čína bude mít poslední slovo. Pro Západ to může znamenat katastrofu (15/8/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.