Český lékař dělá zázraky. Pacientům s porušenou míchou pomáhá na nohy

Kateřina utrpěla úraz před deseti lety, míchu má přerušenou v oblasti hrudníku. Od té doby není schopna jakéhokoli pohybu od hrudníku po nohy. Tedy vlastně nebyla. Za poslední měsíc absolvovala deset sezení v Janských Lázních a Peter Olšák jí aplikoval elektroakupunkturu. V neděli zvládla první kroky po deseti letech.

Výrazně pomohl exoskelet. Jakési vzpěry, které ovšem do pohybu neuvádí žádná elektronika, ale pouze vědomý pohyb pacienta. A stejně se tak na nohy postavil i druhý pacient. I on se už 13 měsíců od úrazu nedokázal od pasu dolů pohnout.

"Beru pouze pacienty, kteří mají kompletně přerušenou míchu, mají k tomu všechny lékařské zprávy," uvedl lékař Peter Olšák, který vyzkoušel elektroakupunkturu na prvním pacientovi před půl rokem. Pomocí jehliček propojí zdravou část těla s tou ochrnutou a pustí proud o několika miliampérech.

[chooze:article;value:544545]

​I když zatím nikdo nechápe, proč se tak děje, část těla pod přerušenou míchou to rozhýbe. A nejsou to žádné svalové křeče, ale vědomé pohyby. Navíc je pacient dokáže pak dlouhodobě opakovat i bez jehliček a elektrického proudu.

Pan doktor má aktuálně 12 pacientů a všichni mají jedno společné, mají kompletně přerušenou míchu v oblasti hrudníku. "U čtyř pacientů to dokonce začalo ovlivňovat i vyměšování, dokáží to více či méně ovládat," dodává lékař.

"Řekl, že mi něco ukáže. Shodou okolností to bylo na pacientovi, kterého znám dlouho, a já nevěřila vlastním očím. Neuvěřitelné, naprosto vědomě se hýbal," zavzpomínala primářka z Janských Lázní Lucie Quiquerezová.

První reportáž o zázraku z Janských Lázní odvysílala televize Nova před měsícem, od té doby je o metodu obrovský zájem. Zatím se neví, proč elektroakupunktura na zcela přerušenou míchu funguje, a už vůbec si nikdo netroufne odhadnout, jak moc se pacienti ještě dál zlepší.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.