Český lékař půjde v Koreji před soud. Měl plácnout hygieničku přes zadek

Desátého dubna vyrazila česká delegace i s ministrem dopravy Martinem Kupkou (ODS) do Jižní Koreje. Armádní lékař, který se skupinou vycestoval, se nevrátil. Teď se před soudem bude zodpovídat ze sexuálního obtěžování.

Korejská státní zástupkyně s rozhodnutím údajně vyčkávala do posledního okamžiku, spekulovalo se o tom, že se obě strany dohodnou, informuje web lidovky.cz.

[chooze:article;value:488670]

​Jihokorejskou hygieničku údajně český lékař plácl přes zadek v momentě, kdy české delegaci měřila na letišti teplotu. Žena nejprve žádala vysoké finanční vyrovnání, na něm se však obě strany nedohodly. Termín soudního slyšení zatím není znám, ve hře je podle citovaného webu i možnost kauce, díky které by se lékař mohl dostat domů.

Koreanistka Miriam Löwensteinová se domnívá, že Čechovi může v Jižní Koreji před tamní justicí pomoci, že je cizincem. "Mohou ho považovat za barbara, který není schopen ctít tamní zákony. Korejec by dostal pět let vězení a ve své kariéře by si už nikdy neškrtnul," říká pro TN.cz Löwensteinová.

"Nekorektnost se přehoupla do hyperkorektnosti. Jižní Korea je normální stát, který má své zákony a trestní zákoník, tamní soudní systém vychází do velké míry z toho amerického. O nějaké podjatosti či zkorumpovanosti se nedá vůbec mluvit," dodává koreanistka.

České ministerstvo zahraničí odmítá případ detailněji komentovat a odvolává se na přání lékaře. "Muži poskytujeme standardní konzulární asistenci. V případě soudu se jedná o citlivé osobní informace a k jejich zveřejnění nemáme souhlas," říká mluvčí ministerstva Daniel Drake. 

Sexuolog Weiss: V Česku se sexuální obtěžování toleruje více než ve světě. Naštěstí se to mění:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.