Český medik zraněný na Ukrajině zemřel. Zachránil spousty životů, vzpomínají kolegové

Riskoval vlastní život pro záchranu jiných a zaplatil nejvyšší cenu. Čech, kterého před několika týdny zasáhl při bojích na Donbase šrapnel, zemřel. Smutnou zprávu skrze sociální sítě oznámili jeho kolegové z projektu Phoenix.

"Milí přátelé, je nám líto, že vám musíme oznámit smutnou zprávu. Taylor, zakladatel projektu Phoenix, náš kamarád a hrdina, který osobně zachránil mnoho zraněných bojovníků na východní frontě a jehož výukou bojové medicíny prošly tisíce vojáků i civilistů, dne 15. května 2023 podlehl po několika týdnech boje svému těžkému zranění," sdělili čeští dobrovolníci.

Taylor kromě nasazení v oblasti bojové medicíny organizoval také humanitární pomoc. "Od prvního dne války zajistil desítky dodávek do nedostupných oblastí, prováděl extrakce civilistů, koordinoval ohromující množství dobrovolníků. Budeme postrádat jeho pronikavou inteligenci, zkušenosti i výjimečnou míru erudice v oblasti válečných konfliktů," dodali jeho přátelé.

[chooze:article;value:495812]

​Od začátku války podle nich plně obětoval svůj osobní i pracovní život, finance a také spánek. Když mluvil o padlých a zraněných, v očích měl soucit.

"Svými činy nás opakovaně přesvědčil, že má smysl bojovat za lepší svět, že i v nejtěžších momentech je možné držet se svých morálních hodnot a jednat lidsky. Chybí nám jeho černý humor ve chvílích, kdy kolem dopadaly rakety, schopnost nadchnout ostatní, takt i nadhled, se kterým předcházel konfliktům," nešetřili slovy chvály.

Taylora pak označili jako skromného muže, jehož nasazení, síla a láska členy nadačního fondu inspirovaly k tomu, aby se stále zlepšovali jako lidé a pomáhali ostatním. "Taylorovo odhodlání a osobní statečnost založená na pevných zásadách spravedlnosti a svobody jsou pro nás příkladem, který bychom i my měli následovat," dodali kolegové, kteří se identitu muže rozhodli i s ohledem na pozůstalé nezveřejňovat.

Projekt Phoenix vznikl v roce 2022 v důsledku ruské agrese na Ukrajině. Dobrovolníci během svého působení vycvičili v bojové medicíně na 5 000 vojáků po celé Ukrajině. Zároveň jako medici pomáhají přímo na frontové linii.

Situace v Bachmutu se stupňuje. Ruští vojáci prchají, wagnerovci prosí o pomoc:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.