Český parazit má neobvyklý DNA kód. Je jako diktát nepozorného žáka, řekl biolog

V Česku žijící parazit, který se přiživuje na plošticích, postavil do pozoru vědeckou obec. Dostal jméno Blastocrithidia nonstop a zvláštní je svou genetickou "odchylkou". Je tak velmi cenný pro biologický výzkum, může totiž vědcům umožnit manipulace s genetickým kódem.

"Jde o výsledek základního výzkumu, který ale může mít velké praktické dopady do syntetické biologie a vývoje terapeutických metod, zvláště u vzácných genetických nemocí," okomentoval na twitteru onkolog a vedoucí Laboratoře experimentální medicíny Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci Marián Hajdúch.

https://twitter.com/marian_hajduch/status/1613467324417298433

Vědci z Mikrobiologického ústavu AV ČR a Parazitologického ústavu Biologického centra AV ČR objevili parazita na ploštici, která žila na louce vedle Podtroseckých rybníků v Libereckém kraji. Tento konkrétní parazit člověka nenapadá.

​A "nejzmatenější" geny ze všech má právě nově popsaný český parazit. "Vypadá to trochu jako opravený diktát nepozorného žáka základní školy, ale jak přesvědčivě ukazuje studovaná trypanozoma, dá se s tím dobře žít. Jedná se o naprosto nečekaný a dramatický odklon od standardního genetického kódu, který je podstatou všeho živého," popsal jeden z autorů Zdeněk Paris z Parazitologického ústavu Biologického centra AV ČR.

[chooze:article;value:454637]

Vědci také vysvětlili, proč má bičíkovec ve jméně slovo nonstop. "Ve svých genech totiž nese tisíce UAA, UAG a UGA stop kodonů, které ale jeho ribozom nečte jako konec výroby příslušného proteinu. Kdyby tak činil, žádný ze svých proteinů by neměl v plné délce, což by pro jeho buňky bylo smrtelné," sdělil Paris.

Jelikož ale syntéza proteinů pokračuje, bylo rozhodnuto pro využití slova nonstop ve jméně. Pokračování syntézy je umožněné díky stop kodonům, kterým ribozom přiřazuje aminokyseliny glutamát pro UAA a UAG a tryptofan pro UGA pomocí unikátních adaptací. Výsledkem je, že vše, co tento prvok k životu potřebuje, si bez problému vytvoří sám. Celou studii si můžete přečíst v časopise Nature, kde byla publikována.

Před 50 lety se na Měsíci objevila poslední československá stopa. Podívejte se na reportáž TV Nova:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.