Český podplukovník nadával na fotbale Ukrajinci. Může přijít o část výplaty

Na fotbalovém zápase mezi Horoměřicemi a Velkými Přílepy ve Středočeském kraji letos v půlce června dostal kvůli nadávkám červenou kartu jeden z fotbalových funkcionářů Velkých Přílep Ján Kotvas. Ten je zároveň armádním podplukovníkem, slouží jako zástupce velitele Posádkového velitelství Praha, které se mimo jiné podílí na protokolárních aktivitách prezidenta republiky a dalších vysokých státních institucí. O incidentu původně informoval portál Deník.cz

Podle zápisu Okresního fotbalového svazu Praha-západ Kotvas vykřikoval na jednoho z hráčů druhého týmu, který je původem z Ukrajiny: "Ty ukrajinskej zm*de, místo abys válčil, tady hraješ fotbal, ty m*dko ukrajinská."

Případem se začala zabývat také vojenská policie. Na sociálních sítích se k němu už dříve vyjádřila i ministryně obrany Jana Černochová (ODS) s tím, že o případu ví a že se jím zabývá vojenská policie.

[chooze:article;value:518332]

​Jak nyní informoval Blesk, vojenská policie ukončila vyšetřování. "Policejní orgán Vojenské policie ukončil prověřování ve věci přečinu hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob, který mohl být spáchán vojákem z povolání a dne 18. 8. 2023 odevzdal věc veliteli PV Praha ke kázeňskému projednání," uvedla mluvčí vojenské policie Kateřina Mlýnková pro TN.cz.

Mlýnková pro Blesk přiblížila, že se bude rozhodovat podle paragrafu 53 zákona o vojácích z povolání. Paragraf 53 vyjmenovává čtyři kázeňské tresty, a to napomenutí, písemnou důtku, výstrahu pro neodpovědný výkon služby a snížení služebního platu až o 15 procent až na dobu půl roku, což je v praxi skoro celý jeden plat.

Další postih hrozí od fotbalového svazu. Ten může podle Deníku udělit pokutu do výše až 100 tisíc korun nebo rozhodnout o zákazu činnosti až na 15 let. Kotvas veškerou vinu odmítá, do médií se odmítl vyjádřit.

Vysoký trest hrozí důstojníkovi Armády České republiky, který kradl data ministerstvu obrany (6/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.