Český úřad prověřuje oblíbený antivirus. Hrozí, že ho zneužívá Rusko

Ruská kyberbezpečností firma Kaspesky odchází ze Spojených států. Ze země se postupně začne stahovat koncem tohoto týdne. Informovala o tom agentura AP. Rozhodnutí přichází v souvislosti se zákazem prodeje softwaru Kaspersky v USA, který v červnu prosadilo tamní ministerstvo obchodu.

Podle americké vlády tato společnost svým napojením na Rusko představuje "přílišné a nepřípustné riziko pro národní bezpečnost a bezpečnost obecně". Ministerstvo ve svém rozhodnutí o zákazu prodeje argumentovalo například tím, že firma musí dodržovat ruské zákony a má přístup k datům amerických občanů. A to i těch citlivých. Firma ale obvinění odmítá.

Pod hledáčkem mají firmu a stejnojmenný antivirus také české úřady. Ostatně ještě před válkou na Ukrajině řadila například společnost Alza antivirus Kaspersky mezi ty nejznámější v Česku. Na to, že se o ruské programy Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost zajímá, upozornil Český rozhlas. TN.cz to pak potvrdila mluvčí úřadu Anna Zádrapová.

[chooze:article;value:532995]

"NÚKIB momentálně cestou svých kontaktů v USA zjišťuje bližší informace o postoji úřadů USA ke Kaspersky. Pokud by rozhodnutí úřadů v USA Kaspersky zakázat bylo podloženo něčím konkrétním, co by s námi byli ochotni sdílet, tedy nešlo by o čistě politické rozhodnutí úřadů USA, může nás to v postoji ke Kaspersky ovlivnit," sdělila TN.cz Zádrapová.

"Obecně platí varování před hrozbou v oblasti kybernetické bezpečnosti spočívající v nedodržení smluvních závazků ze strany dodavatelů ICT služeb a produktů s významným vztahem k Ruské federaci," doplnila mluvčí k problematice.

Děti a počítačové hry: Kdy jde o zdravé odreagování a jak poznat závislost?

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.