Český USAR tým se chystal na odlet do Maroka. Teď jej museli odložit

Maroko se už třetí den vzpamatovává ze silného zemětřesení, které udeřilo v pátek večer. Otřesy o síle 6,8 magnituda zasáhly především horské oblasti a 840tisícové město Marrákeš. Neštěstí si vyžádalo tisíce obětí, jejichž počet do budoucna ještě poroste.

Pomoc Maroku nabídla už řada států z celého světa a Česko také přispěje. Čeští hasiči už obdrželi oficiální žádost Maroka o nasazení speciálního USAR týmu v zemětřesením postižené oblasti. Přestože už večer měl USAR tým stanovené i přibližné časy odletů, nakonec oznámili, že se jejich cesta odkládá.

https://twitter.com/hasici_cr/status/1700936682739007774

Odletět měl přitom tým ještě v neděli. "Do Marrákeše odletí dnes ve večerních hodinách. Je to výsledek celodenního jednání dvoučlenného českého týmu Hasičského záchranného sboru ČR a velvyslanectví, kteří pomoc České republiky zprostředkovali," informovali hasiči na sociální síti X v neděli krátce před sedmou hodinou večer.

[chooze:article;value:521569]

"Jsme vůbec jeden z prvních evropských týmů, který se do Maroka vysílá," doplnili hasiči. Přestože už večer měl USAR tým stanovené i přibližné časy odletů, nakonec oznámili, že se jejich cesta odkládá.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) v neděli dopoledne oznámila, že ještě večer odletí na pomoc čeští hasiči. "Dnes večer odletí tři letecké armádní speciály s takzvaným USAR týmem hasičů do Maroka zasaženého zemětřesením," oznámila Černochová na sociální síti X, dříve známé jako Twitter.

Tehdy však ještě hasiči oficiální žádost neměli. "V tuto chvíli jsou v Maroku naši dva příslušníci, kteří jsou ve spojení s místními autoritami a zprostředkovávají naši nabízenou pomoc. Oficiální žádost Maroka o pomoc jsme zatím neobdrželi. O případném vyslání těžkého USAR týmu se teprve rozhodne na základě těchto jednání," napsali v reakci na její příspěvek hasiči.

O pomoci hasičů se diskutovalo už v sobotu. Česko vyslalo do Maroka malý tým, aby zhodnotil rozsah škod a pomohl určit, kde budou hasiči nejvíce platní. Mezitím se v Česku připravovaly záchranné týmy hasičů na případné rychlé vyslání do Afriky.

Agentura AFP uvedla, že v horské vesnici Tafeghaghte nedaleko epicentra zemětřesení nezůstaly stát prakticky žádné budovy. Tradiční hliněné cihly, které ke stavbě obydlí používají berberští obyvatelé regionu, neměly šanci tak silnému zemětřesení odolat. Vojáci v sobotu pozdě odpoledne pokračovali v prohledávání trosek, ale většina přeživších zamířila na hřbitov, kde bylo k poslednímu odpočinku uloženo asi 70 vesničanů.

[chooze:article;value:521627]

"Tři z mých vnoučat a jejich matka zemřeli a jsou stále pod troskami," řekl agentuře AFP 72letý vesničan Omar Benhanna. "Ještě před chvílí jsme si všichni společně hráli," dodal. Bylo to nejsilnější zemětřesení, jaké kdy severoafrické království zasáhlo, a jeden z odborníků ho označil za největší v regionu za posledních více než 120 let.

"Tam, kde jsou ničivá zemětřesení vzácná, nejsou budovy jednoduše konstruovány dostatečně robustně, a tak se jich mnoho zřítí, což má za následek velké ztráty na životech," řekl Bill McGuire, emeritní profesor na britské University College London. Poslední aktualizované údaje ministerstva vnitra ze soboty pozdě večer ukazují, že zemětřesení zabilo nejméně 2 122 lidí, převážnou většinu v provinciích Al-Haouz a Taroudant. Dalších 2 421 lidí bylo zraněno.

Plukovník civilní obrany Hicham Choukri, který vede záchranné operace, již dříve ve státní televizi uvedl, že epicentrum a síla zemětřesení vytvořily "mimořádnou nouzovou situaci".  Po zasedání, kterému předsedal král Mohammed VI., vyhlásil palác třídenní státní smutek a na všech veřejných budovách měly vlát vlajky na půl žerdi.

Regionální transfuzní stanice v Marrákeši vyzvala obyvatele, aby darovali krev pro zraněné. Marocký král Mohammed VI. nařídil, aby byla zřízena humanitární komise, která by rozdělila pomoc přeživším, včetně sirotků a lidí, kteří při katastrofě přišli o své domovy. Tamní královská fotbalová federace oznámila, že kvalifikační zápas o Pohár afrických národů proti Libérii, který se měl hrát v sobotu v pobřežním městě Agadir, byl odložen na neurčito.

[chooze:article;value:521597]

Červený kříž uvedl, že mobilizuje zdroje na podporu marockého Červeného půlměsíce, ale jeho ředitel pro Blízký východ a severní Afriku Hossam Elsharkawi varoval: "Čeká nás mnoho měsíců, ne-li let úsilí." Zahraniční představitelé vyjádřili soustrast a mnozí nabídli pomoc, včetně Izraele, s nímž Maroko normalizovalo vztahy v roce 2020. Soused a regionální rival Alžírsko oznámilo, že pozastavuje dva roky trvající zákaz všech marockých letů přes svůj vzdušný prostor, aby umožnilo dodávky pomoci a lékařské evakuace.

Americký prezident Joe Biden uvedl, že je "hluboce zarmoucen ztrátami na životech a devastací". Čínský vůdce Si Ťin-pching vyjádřil "hluboký zármutek nad oběťmi" a naději, že "marocká vláda a lid budou schopni překonat dopady této katastrofy".

V roce 2004 zemřelo při zemětřesení v Al Hoceimě na severovýchodě Maroka nejméně 628 lidí a 926 bylo zraněno a v roce 1960 zemětřesení o síle 6,7 stupně v Agadiru zabilo více než 12 000 lidí. Zemětřesení o síle 7,3 magnituda v Alžírsku v roce 1980 zabilo 2 500 lidí a nejméně 300 000 jich připravilo o střechu nad hlavou.

USAR tým se připravuje na odlet do Maroka na letišti ve Kbelích:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.