Českých patentů ubývá. Mezi nejúspěšnější patří pisoáry pro psy

Pouliční pisoáry pro psy – jen málokdo by tipoval, že na něčem takovém se dá postavit skvěle fungující byznys. "Vždycky mi vadilo, když jsem přicházel k autu a měl jsem ho označené od psa nebo počůraný vchod do domu. A tak to vlastně vzniklo," popisuje svůj nápad spoluvynálezce pisoáru František Tomeček.

Pejskaři dali hlavy dohromady a vymysleli unikátní český vynález: Psí záchod, který důmyslným systémem tunýlků odvádí moč do vnitřní dutiny. "Funguje to. Psi na to chodí. Je to skvělý," pochvaluje si vynález pejskařka Anna Trentinová.

Dnes jejich výrobek nemá konkurenci. Najdete ho téměř v každém větším městě Česka a začal se vyvážet i do zahraničí. "Mají to v Calgary, v Ugandě, v Burkině Faso, v Japonsku," dodává další spoluvynálezkyně Šárka Fialová.

[chooze:article;value:507669]


Jejich vynález by mohl každý výrobce snadno zkopírovat. Podnikatelé však mysleli na zadní vrátka, a proto si ho chrání patentem. Podobně dnes uvažuje málokdo. Počet českých patentů rekordně klesá. Loni jich úřad zapsal kolem pěti tisíc. Českým firmám nebo vynálezcům z toho patří jen pouhých sedm procent.

České hlavy přitom dokážou produkovat neotřelé nápady v hodnotě miliard. Naši vynálezci mají na svém kontě třeba nanovlákna, trhavinu semtex, kontaktní čočky, lék proti viru HIV a z poslední doby třeba náboje, kterými se dá střílet v letadlech, nebo padáky, se kterými člověk bezpečně vyskočí třeba i z paneláku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.