Čeští archeologové slaví úspěch. V Labi našli stovky let staré čluny

Každý z kmenů je dlouhý 11 metrů a oba dohromady váží 25 tun. Archeologové je poměrně náhodně našli u starého koryta Labe v Hradci Králové. Byly ve dvoumetrové hloubce zakonzervované štěrkem, pískem a jílem. To je právě důvod, proč v takovémto stavu vydržely až do dnešní doby.

Kmeny jsou s největší pravděpodobností dubové a na rozdíl od dříve objevených podobných člunů nejsou ještě hotové. Právě v tom archeologové vidí naprostou evropskou unikátnost. "To nám ukáže, jakým způsobem byly postupy těch prací," řekl Radek Bláha, archeolog z Muzea východních Čech.

[chooze:article;value:515258]

​Stáří zatím určené není. Mohou pocházet z mladší doby kamenné, což by znamenalo, že jsou staré klidně i deset tisíc let. Mohou ale pocházet až z osmého století našeho letopočtu. K určení pomůže i 3D model, který vznikne ze stovek fotografií zčásti otesaných kmenů. Jak takový monoxyl na vodě plul, jak se řídil a jakou vyvinul rychlost, zkoumají nadšenci z archeoparku ve Všestarech u Hradce Králové.

"Na poslední plavbě byla 20členná posádka plus kormidelník. Dokázali jsme plout rychlostí pěti kilometrů v hodině, s plachtou a vlnami v zádech dokonce sedm kilometrů v hodině," uvedl Radomír Tichý z Univerzity Hradec Králové. Jeho tým má za sebou už čtyři mořské expedice na kamennými nástroji vlastnoručně vytesaných člunech.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.