Čeští důchodci zchudli nejvíc za 10 let. Téměř čtvrtina živoří na hranici chudoby

Důchodci v loňském roce zchudli nejvíce za posledních 10 let. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu (ČSÚ), podle kterého se loni průměrný starobní důchod zvýšil o 12,4 %, míra inflace seniorů ale dosáhla 13,6 %.

"Je to zejména enormním růstem cen. A protože jsme se vrátili do situace, kdy zhruba 39 % domácností osamělých seniorů vydává zhruba 40 % svých příjmů na bydlení. To jsme u toho, co se tam promítlo nejvíce. Byly to energie a případně i růst nájmů. Musíme si uvědomit, že ve chvíli, kdy jsou hůře dosažitelné hypotéky a není takový tlak na vlastnické bydlení, tak se lidé přesouvají do bydlení nájemního," nastínila v úterní Snídani předsedkyně Rady seniorů České republiky Lenka Desatová.

[chooze:article;value:537114]

Podle ní senioři nejvíce platí za potraviny, léky a bydlení. "Velký důraz je kladen na to, jestli je to velké nebo malé město, vesnice. A další věc, která v tom hraje velkou roli, jestli je to vlastní bydlení nebo nájemní. To jsou dvě věci, které zásadně ovlivňují ty náklady za bydlení," nastínila Desatová.

Kupní síla penzistů ale klesá. "Zhruba okolo 17 % seniorů se ocitá na hranici příjmové chudoby, nebo dokonce pod ní. Takže poté, co v roce 2021 a 2022 se důchody malinko vyšplhaly nahoru i díky těm mimořádným valorizacím, tak v roce 2023 jsme se znovu dostali k takovým číslům," poznamenala Desatová.

Podle ekonoma Petra Dufka se Česko dostatečně nepřipravilo na to, že bychom potřebovali více peněz do důchodového systému. "Když si vezmeme ten schodek, který máme na důchodovém účtu a v loňském roce dosáhl skoro 80 miliard korun, tak je vidět, že my na ty další důchody příliš peněz nemáme, protože už teď si na ně půjčujeme," vysvětlil Dufek.

Do budoucna se dívá s optimismem. "Letošní rok bude nejen pro seniory, ale i všechny ostatní lepší minimálně z pohledu, že přestanou tak prudce růst ceny, jak jsme viděli v loňském roce. Věřím, že letošní rok bude možná ve znamení slev, tedy alespoň mírných," myslí si Dufek.

[chooze:article;value:537119]

"Velmi záleží na tom, jak se bude vyvíjet trh s energiemi, protože vesměs všichni poskytovatelé a poradci radili fixovat maximálně na rok nebo dva. V případě, že by došlo k nějakému vychýlení nahoru, tak je to lidově řečeno průšvih. Jestli ty ceny budou stabilní nebo budou klesat, tak logicky můžeme čekat, že nám klesne i náklad českých seniorů. A další věc je, co udělají ceny potravin. Protože to, že v lednu zatím klesají, nemusí v podstatě znamenat, že to tak vydrží celý rok," upozornila Desatová.

Důchodová reforma

Dufek je ale přesvědčený, že důchodová reforma ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) není dostatečná. "Jsou to v podstatě jen parametrické změny. Jsou to drobné úpravy, které vypadají impozantně, ale v podstatě jenom odkládají problémy do budoucna. Jsem ale rád, že pan ministr přišel vůbec s takovým řešením. Protože je to alespoň něco. Toto je řešení, které může systém alespoň nasměrovat k lepším zítřkům," je přesvědčený ekonom.

V budoucnu však lidé musí počítat s nižšími penzemi, než jaké jsou nyní. "Fakticky to bude znamenat to, že ty budoucí důchody, které se budou vypočítávat za 10 až 20 let, se budou vlastně vypočítávat nižší, než co by odpovídalo současnému platnému výpočtu. Čili lidé, kteří budou za 20 let odcházet do důchodu, tak budou odcházet s nižším důchodem. To je fakticky jednoznačný záměr," uzavřel Dufek.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.