Čeští hasiči pomohli zachránit v Turecku už tři lidi. Češi posílají povzbudivé vzkazy

Frustrace a napětí v Turecku roste, rozbořené ulice prý začínají být nebezpečné. Němci a Rakušané se raději stahují, situace Čechů je ale jiná. "Podle informací, které máme po ranním hovoru s velitelem českého odřadu, tak v naší oblasti zatím s bezpečnostní situací problém není," řekl mluvčí českého týmu hasičů Jakub Kozák.

Češi v Adiyamanu jsou pod dohledem tureckých policistů, vojáků i lidí z místní samosprávy. "Působí i jako mediátoři mezi námi a tureckými obyvateli," doplnil Kozák.

[chooze:article;value:489478]

​Bezpečnost týmu je na prvním místě, důležité je ale také duševní zdraví. Na některé věci se i při zkušenostech a sebelepším tréninku lze jen velmi těžko připravit. "Psychicky je to přece jen náročnější než zásahy v České republice," řekl psovod David Hynek.

O potřeby týmu se nestarají jen Turci přímo v terénu. Z Prahy vše sleduje "velký bratr" v podobě národního operačního a informačního střediska, a to 24 hodin denně.

[chooze:article;value:489240]

​V pátek čeští hasiči vytáhli ze sutin dva živé, třetího pak díky záchranářské fence Terezce zahraniční kolegové. Naděje na nalezení dalších přeživších rapidně klesá s každou minutou. I vyprošťování zesnulých má ale pro USAR tým smysl. "To, že vytáhneme to tělo a předáme ho příbuzným, jim umožní se s ním rozloučit. A to je taky důležité," vysvětlil velitel týmu Jiří Němčík.

České hasiče v Turecku povzbuzují vzkazy z domova. Ty přichází jak od jejich blízkých, tak i od lidí, se kterými se členové USAR týmu osobně neznají. Nechybí mezi nimi ani známé osobnosti jako herci, zpěváci či dokonce nově zvolený prezident. Videa se vzkazy najdete v reportáži pod titulkem článku. Vzkaz může českým hasičům do Turecka poslat kdokoliv. Stačí na sociálních sítích použít toto označení: #dekujemehasicum

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.