Čeští hasiči v Řecku mají za sebou náročnou noc. Zachránili celou vesnici

Z výšky to vypadá jako pobřeží tepající nočním životem. Jenže tohle jsou požáry. Bojují s nimi stovky hasičů, včetně těch českých.

Ve středu večer povolali Řekové české kolegy k vesnici Giannouli nedaleko města Alexandrupoli. Její obyvatelé museli prchnout do bezpečí, opuštěná stavení plameny prakticky obklíčily. Bylo na Češích, zda se lidé budou mít kam vrátit.

"Ta nejdramatičtější situace nastala kolem 21. hodiny, kdy se plameny skutečně přiblížily až k hranici obce," popsala mluvčí hasičů Martina Götzová. 

[chooze:article;value:520285]

Sami tomu prý moc nevěřili, nakonec ale čeští hasiči uspěli a s vypětím všech sil vesnici zachránili. Na sociálních sítích za to sklízí obdiv. Pochválil je i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Kontingent 80 českých hasičů a záchranářů vyrazil na pomoc do Řecka 22. srpna. Vybaven je desítkami kusů techniky včetně vrtulníku Black Hawk, terénních čtyřkolek či takzvaných flexitanků. "Což jsou samonosné nádrže na vodu, které používají zahraniční letadla a vrtulníky k plnění bambivaků na vodu," vysvětlila Götzová.

Hasiči zasahují ve velmi náročných podmínkách. V Řecku je sucho, silný vítr a až 40stupňové teploty. A pouze ten nejnutnější odpočinek.

[chooze:article;value:518921]

"Zatím se nevyskytly žádné těžké úrazy ani onemocnění, technika nám zatím drží," poznamenal velitel kontingentu Jiří Němčík. V pátek čeká hasiče v Řecku střídání. Armádní letadla se dvěma čerstvými skupinami v osm hodin ráno, a to z letišť Praha-Kbely a Ostrava-Mošnov.

Na severovýchodě Řecka už požáry zničily plochu o rozloze kolem 83 tisíc hektarů. To je více než má národní park Šumava. Řecké úřady ve čtvrtek oznámily, že na místo pošlou další posily. V akci tak bude na 600 hasičů.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.