Čeští hasiči vyprostili v Turecku ze sutin první přeživší. Zachránili dva lidi

Pátrání po obětech zemětřesení v Turecku a Sýrii pokračuje i v pátek. Mrtvých je podle televizní stanice Sky News už přes 22 tisíc. Přes 75 tisíc je pak zraněných. Záchranných operací se účastní také čeští hasiči. Ti v pátek dopoledne informovali, že se jim podařilo najít v sutinách první přeživší.

"Před půl hodinou se nám podařilo ze sutin vyprostit dvě živé osoby, které jsme na nosítkách předali místním zdravotníkům," napsali na twitteru. Zároveň informovali, že v noci se jinému týmu podařilo ze sutin vyprostit živou ženu, kterou objevil parťák českých záchranářů, pejsek Terezka.

Pro záchranáře je to jistě vítaná vzpruha, předtím totiž ze sutin vytahovali jen mrtvé, bohužel často děti. "V noci jsme z trosek vyprostili dalších 12 těl, celkem náš tým eviduje 20 obětí, 11 z toho byly děti. Naše skupina pro rychlé pátrání s kynology na několika místech označila lokaci s možností výskytu přeživších, na vyproštění pracují kolegové z dalších USAR týmů v oblasti," informovali před 7. hodinou ranní na twitteru.

S ubíhajícím časem se pravděpodobnost záchrany přeživších prudce snižuje. Podle expertů se pátého dne dožije jen 6 % lidí uvězněných pod troskami. Stále se ale najdou případy těch, kteří to zvládli. V pátek ráno se například podařilo zachránit 17letého mladíka, který v městě Gaziantep, kde se nacházelo epicentrum nejsilnějšího z otřesů, přežil zasypaný ve sklepě. 

[chooze:article;value:489240]

V bezpečí ale nejsou ani ti, kteří zemětřesení ve zdraví přežili. Turecko a Sýrii stále sužují pro tuto oblast netypické tuhé mrazy. Lidé v zasažených oblastech se před ním ale často nemají kam ukrýt a snaží se zahřát u ohňů živených dřevem vytaženým z trosek. Bez přístřeší je podle BBC více než 100 000 lidí. Pomoc těmto přeživším ale komplikuje obtížná doprava po poškozených silnicích.

Kromě přístřeší chybí lidem na jihu Turecka s severu Sýrie také jídlo a pitná voda. Humanitární organizace se proto obávají šíření nemocí, jako je cholera či úplavice. "Pokud děti a rodiny musí pít kontaminovanou vodu a nemají možnost použít toaletu, riziko masivního šíření nemocí přenášených vodou prudce roste," řekl pro britský Express oblastní poradce pro hygienu UNICEF Kitka Goyol.

Vážnost situace dokonce donutila syrskou vládu odložit spory s rebely, kteří ovládají zemětřesením těžce zasažený sever země. Podle státních médií vláda schválila dodání humanitární pomoci i do regionů, které nejsou pod kontrolou centrální vlády. Do dodávek pomoci se má zapojit Organizace spojených národů, Syrský červený půlměsíc a Mezinárodní červený kříž.

Jedno ze zasažených měst na jihu Turecka, Iskenderun, je navíc pod vodou, jak ukazují záběry agentury Reuters zveřejněné na twitteru. Záplavy způsobil silný příliv.

[chooze:gallery;value:30303]

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.