Čeští lékaři loni provedli rekordní počet transplantací. Zvládli jich přes 800

Chirurgové v IKEM transplantovali za loňský rok více než 500 orgánů. Nejvíce bylo ledvin, významně se zvýšil i počet transplantovaných srdcí.

"Umožnil nám to nový přístroj, takzvaný transmedic, který umožňuje proplachovat srdce. Orgán, který je už hraniční k použití, necháme několik hodin odpočinout, dáme mu živiny, a on se potom zrestauruje a pak ho můžeme transplantovat," vysvětluje lékařský náměstek ředitele IKEM Marek Šetina.

Jedním z těch, kteří loni transplantaci podstoupili, byl Kersten Opitz. Už odmalička měl zdravotní problémy, které se mu po letech projevily na ledvinách. Teď má za sebou už čtyři transplantace. Jak dlouho nový orgán pacientovi slouží, je individuální. U ledvin je to podle statistik 7–10 let.

[chooze:article;value:489913]

​V Česku je sedm transplantačních center. Nejvíce orgánů dokáží transplantovat právě v IKEM. Na začátku loňského roku tu poprvé u nás transplantovali štěp jater od žijícího dárce dospělému pacientovi. "Ta játra se potom hned našívají, takže úspěšnost je vyšší než u zemřelých dárců," dodává Šetina.

Díky novým technologiím se snižuje počet pacientů na čekací listině. "Nové metody, které orgány udržují mimo lidské tělo, prodlužují dobu, kdy můžeme najít vhodného příjemce," doplnil ředitel koordinačního střediska transplantací Miloš Adamec. Přesto se v Česku vhodný dárce hledá průměrně rok a čekatelů je stále kolem tisíce.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.