Moderní bydlení

Čeští lékaři pomáhají kolegům z Kambodže. Díky nim se otevře nová nemocnice

V porodnici U Apolináře se učí nejnovější postupy v porodnictví a péči o novorozence lékaři z Kambodži. Řada z nich poprvé v životě vidí půl kilové předčasně narozené děti, které naši čeští lékaři dokážou zachránit. V Kambodži by nepřežily. "Jsme stále rozvojová země a čísla úmrtí jak matek, tak dětí jsou děsivá," přiznala porodní asistentka Bosba Roeungdethová.

"Problémem je, že nám chybí moderní přístroje a také zdravotníci. Vysoká škola se totiž u nás platí a není to zrovna levná záležitost," poznamenala lékařka Lyda Khinová.

Za nedostatek lékařů, ale třeba i učitelů, může hlavně krvavé běsnění rudých Khmérů. Ti v sedmdesátých letech vyvraždili velkou část vzdělaných lidí a Kambodža se z toho vzpamatovává velmi pomalu. A právě to nedalo spát českým lékařským kapacitám, a tak už více než šest let pravidelně školí kambodžské zdravotníky.

[chooze:article;value:569182]

​Na třítýdenní pobyt tentokrát přijel mezioborový tým. "Skládá se ze dvou anesteziologů, jedné lékařky, porodníka, porodní asistentky a dvou neonatologů. Kambodžané pracují s námi v procesu, v klinické praxi, mají dokonce noční služby, jsou na operačních sálech, na porodním sále," vysvětlil anesteziolog Antonín Pařízek.

"Snažím se tu naučit co nejvíc, abych postupy mohl naučit zase další kolegy u nás doma," řekl lékař Samnang Phy. "Čeští lékaři jsou skvělí a moc jim děkuji, že tohle pro nás dělají. Posune to naše zdravotnictví na úplně jinou úroveň," radoval se anesteziolog Pheakdey Nhoung.

Lékaři z porodnice U Apolináře nejenže kambodžské kolegy školí u nás, ale jezdí i za nimi. "V těch periferiích mimo Phon Phen, v těch jednotlivých provinciích, tam to je úplně středověk. Snažíme se vytvořit výukové centrum a ty lidi, ti Kambodžané, kteří budou vyškoleni, tak paprskovitě do těch provincií budou šířit znalosti, které my poskytneme," řekl primář Richard Plavka.

Českým lékařům se během let podařilo vyškolit desítky kambodžských zdravotníků a dokonce i díky nim v hlavním městě vznikla nová nemocnice.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.