Čeští lékaři pomáhají v Kambodži. Chtějí snížit úmrtnost žen při porodech

Brutální režim, který vrátil v některých ohledech Kambodžu do středověku. Doteď tam chybějí nemocnice, léčebné postupy, lékaři, porodní asistentky a zdravotníci. V hlavním městě se sice tyčí jeden mrakodrap vedle druhého, v odlehlejších oblastech ale ženy neznají těhotenská vyšetření a často rodí na místech, kde jim nikdo není schopen pomoci. Změnit to chtějí čeští lékaři.

"Cílem tohoto projektu je snížit úmrtí žen u porodu v Kambodži a snížit úmrtí novorozenců také po porodu. Na vesnici, kde rodí většina chudého obyvatelstva, zhruba kde rodí třetina žen v Kambodži se rodí ne doma, rodí se v Health centrech, které připomínají porodní dům, je tam jenom porodní asistentka, není tam lékař, není tam porodník. Nejsou schopni udělat zákrok, nejsou schopni řešit jakékoli krvácení," popsal anesteziolog a porodník Antonín Pařízek.

Naši experti vyrazili do Kambodže už několikrát, předávají tam zkušenosti místním lékařům a zdravotníkům. "Jsem ředitel nemocnice v hlavním městě, a i když v něm máme zdravotnictví oproti venkovu na vyšší úrovni, tak jsem České republice moc vděčný. Moc nás toho vaši lékaři naučili. Úmrtnost dětí během prvního měsíce života je totiž v některých oblastech až padesát procent," řekl ředitel Národní pediatrické nemocnice Angkeabos Nhep.

[chooze:article;value:497476]

​V Phnom Penhu se dokonce podařilo s přispěním České republiky vybudovat první centrum, kde se rodí a zároveň je péče o novorozence pod jednou střechou. "Normálně to tam není, je to tak, že někde se rodí miminko na svět a pokud je nějaký problém, tak se pak transportuje, ne ale sanitním vozem, ale třeba na motorce," dodal anesteziolog Pařízek.

Jednadvacet specialistů z Národní pediatrické nemocnice v Phnom Penhu přijelo na dvoutýdenní školení do České republiky. "Měla jsem šanci vidět moderní stroje, které jsem ještě nikdy předtím neviděla. Zároveň jsem se naučila i spoustu nových postupů, které využiji u nás v nemocnici," okomentovala lékařka Sanika Duong.

Češi v Kambodži nepomáhají poprvé. Například Keavanna Kainga v osmdesátých letech jako vážně nemocné dítě čeští lékaři zachránili a odvezli do tehdejšího Československa. Vyléčil se a už u nás zůstal. Dnes je z něj zdravotník.

[chooze:article;value:497287]

​"Jeden lékař mě vzal v roce 1981 do Československa, léčil jsem se v Motole celkem tři roky a potom už jsem se nechtěl vrátit do Kambodži," zavzpomínal Kaing. "Co se týče nemocnice rozdíl mezi Českou republikou a Kambodžou, jestli si můžu dovolit říct, tak je to jako nebe a země. Nejenom nedostatek materiálů, léků, ale i vzdělávání," dodal.

Projekty v rozvojových zemích včetně tohoto mezinárodního projektu dlouhodobě podporuje i herečka Jitka Čvančarová. "Já se jakýmkoli způsobem budu snažit, aby všechny ženy, všechny děti, protože nikdo nemůže za to, kde se narodil, aby měly stejné podmínky jako my tady," řekla Čvančarová.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.