Čeští lékaři transplantovali miminku srdce. Šlo to ráz naráz, popsal operaci chirurg

Novou šanci na život získala teprve tříměsíční holčička ve Fakultní nemocnici v Motole. Té kvůli srdeční vadě selhávaly orgány. Kardiochirurgům, mezi kterými byl i Petr Bukovský, se však po náročné osmihodinové operaci podařilo transplantovat dívce srdce, díky kterému přežila.

Že bude třeba srdce transplantovat, věděli lékaři hned. Když se objevil vhodný dárce, šlo všechno ráz naráz. "To primární rozhodnutí musí být velmi rychlé, řádově v desítkách minut, abychom věděli, jestli máme celý proces začít. Operaci lze do určité míry posouvat, tam si můžeme dovolit i pár hodin počkat," uvedl Bukovský.

Srdce, které měla dívka dostat, muselo splňovat specifické parametry. "Je výhodné, když je to srdce větší, protože pak je větší šance, že to tělíčko dokáže správně vyživit. Je tam ovšem trochu problém s tím, aby se to srdce vešlo dovnitř," vysvětlil Bukovský.

[chooze:article;value:528934]

Takto malé pacienty už lékaři dříve operovali, ještě nikdy ale neprováděli transplantaci u dítěte, které bylo předtím napojené na přístroje. Operace i tak naštěstí dobře dopadla. Boj tím však neskončil.

Miminko se ještě musí po náročné operaci zotavit. "Nejsou tam žádná neobvyklá pooperační rizika, která bychom neočekávali. Už jsme ji mohli přesunout na standardní péči, kde se bude zotavovat. Doufáme, že v řádu týdnů budeme moci pacientku pustit domů, aby své první Vánoce nestrávila v nemocnici," řekl Bukovský.

Transplantovat orgány u dětí je o poznání složitější než u dospělých. "Dítě je do určité míry křehčí a všechny přístupy do těla jsou menší. Ale my operujeme v celém spektru pacientů od těch právě narozených až do zhruba osmnácti let věku. Takže s těmito pacienty umíme zacházet dobře," dodal Bukovský.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.