Čeští policisté budou v létě u Jadranu. Mají pomáhat turistům v nesnázích

Už brzy to vypukne. Stovky tisíc Čechů se na prázdniny vyvalí do světa a nejvíc tradičně do Chorvatska. Tamní policie už se chystá a požádala o pomoc i tu českou. To samé udělali Bulhaři.

"Na oba prázdninové měsíce plánujeme jak do Bulharska, tak do Chorvatska čtyři policisty, to znamená celkem osm policistů," řekl policejní mluvčí David Schon. V Chorvatsku půjde o Šibenik, Vodici a Omiš, v Bulharsku o Primorsko a Nesebar. Znalost místního jazyka je základ. "Není úplně široká skupina policistů, kteří jsou připraveni a vybaveni na tyto dvě země, ale vybíráme z několika desítek policistů každý rok," doplnil.

Helena Kahnová proslula jako policistka, která rozkryla Berdychův gang. Lovila ale také balkánské mafiány a přitom se jejich jazyk naučila dokonale. Teď to využívá o poznání příjemněji. 

[chooze:article;value:507099]

Čeští policisté se sice po Chorvatsku a Bulharsku pohybují v policejních uniformách, nemají tam ale prakticky žádné pravomoci a nenosí tam ani zbraně. Tou jejich největší je mobilní telefon. Na něm musí být k zastižení i po klasické denní směně. 

"Poskytnou vám pomoc v případech, kdy se stanete obětí trestného činu. Při krádeži a podobně nebo v dalších závažnějších případech," vysvětlila preventistka policejního prezidia Lucie Kostečková. Mezi ty patří požáry či dopravní nehody, rozhodně ale ne silniční asistence. 

Kontakty na české policisty v Chorvatsku a Bulharsku mají mít všichni tamní policisté i delegáti cestovních kanceláří. Zveřejňovat je bude během června také ministerstvo vnitra.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.