Čeští politici navštívili exotické země. Domů přivezli zakázky i skandály

Petr Fiala v Asii

Zřejmě nejexotičtější výpravu letos podnikl premiér Petr Fiala (ODS), který během jedné cesty navštívil Filipíny, Indonésii, Singapur, Vietnam, Kazachstán a Uzbekistán. Hlavním cílem byla podle Fialy podpora českých firem v pronikání na asijský trh.

"Tam je velice důležité, aby ty příslušné vlády v těch zemích věděli, o co jde, daly zelenou, měly zájem o rozvíjení vztahů a tyto dveře moje návštěva nepochybně otevřela," prohlásil po cestě na toto téma přímo předseda vlády.

Ony příslovečné dveře se otevřely například pro největší českou automobilku Škoda Auto, která vstoupila na vietnamský trh, kde chce ročně prodávat desítky tisíc aut.  

"Kvalita zahraniční cesty se posuzuje podle uzavřených kontraktů. Slyšela jsem o té Škodovce, ale samozřejmě ne úplně všichni ty kontrakty museli medializovat. Ta Škoda je asi úspěch," hodnotí pak cestu například publicistka a ekonomka Lenka Zlámalová.

Petr Fiala v Africe

Zhruba půl roku po návratu z Asie český předseda vlády zamířil na další kontinent. I do Afriky s ním odjela podnikatelská delegace.

"Pro Českou republiku asi Afrika nikdy nebude prioritní region z hlediska ekonomické spolupráce. Možná bychom si jí ale měli mnohem více všímat kvůli migraci, která je výrazným tématem pro celou Evropu," vysvětluje politolog Lukáš Jelínek.

Největší kaňkou na této misi byla na poslední chvíli zrušená cesta do Nigérie. Tamní vláda jen den před jejím začátkem oznámila, že není schopna zajistit odpovídající přijetí a program. "V takovém případě, kdy 24 hodin předem přijde oznámení 'my vás nechceme', tak je to poměrně významný negativní signál vůči tomu, kdo tam měl přiletět na návštěvu," dodává politolog Jan Herzmann.

Podle některých odborníků na zahraniční politiku za tím mohlo být to, jak Česko podporuje v palestinsko-izraelském konfliktu Izrael.

Markéta Pekarová Adamová na Tchaj-wanu

Největší sněmovní a podnikatelská delegace letěla v březnu na ostrovní Tchaj-wan. S předsedkyní Poslanecké sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09) tam vládním speciálem letělo na 150 lidí.

"To je spíš symbolická záležitost pro českou vnitřní politiku, protože se na něm hezky dokumentuje udržování dědictví po Václavu Havlovi," soudí Jelínek.

Cílem této cesty bylo ale také využití přívětivých politických vztahů s Tchaj-wanem a rozšíření ekonomické a obchodní spolupráce, která se podle představ měla týkat mimo jiné stavby továrny na mikročipy v Česku. Asijská strana se ale v létě rozhodla, že továrnu postaví u našich německých sousedů

Martin Kupka v Jižní Koreji

Cesta ministra dopravy Martina Kupky (ODS) do Jižní Koreji bohužel dopadla ostudou. Český vojenský lékař, který s delegací cestoval, měl totiž údajně v opilosti obtěžovat tamní hygieničku. Případem se pak několik měsíců zabývaly jihokorejské soudy.

"I s ohledem na přílet toho letadla i s ohledem na průběh těch událostí to byla spíše nešťastná shoda okolností," prohlásil k incidentu přímo ministr.

Účet za tento skandál byla 170tisícová pokuta pro provinilce. Víc ale utrpěla česká pověst. V silně tradiční a konzervativní Koreji jsou totiž na podobné případy velmi citliví.

Do exotických zemí se podívají čeští politici zřejmě i příští rok. Poslanecké delegace by měly vyrazit například do Argentiny, Thajska, na Tchaj-wan nebo na Island.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.