Čeští politici volají po zklidnění emocí. Poučili se ze Slovenska

Politika rozděluje společnost nejen na Slovensku, ale i u nás a před každými volbami se zdá být situace vyhrocenější. Antikampaň doprovází i blížící se eurovolby.

"Politici by si měli dávat pozor, jestli ze svého protivníka dělají ďábla. Týká se to stejně toho, když někdo vyrábí pivo s názvem Fialový hnus nebo říká o Babišovi, že je proruské bezpečnostní riziko. Měli bychom si dávat pozor, protože nikdy nevíme, jestli někomu pomatenému potom nelupne v bedně," varoval marketingový specialista Jakub Horák.

"Myslím, že všichni do jednoho můžeme vidět, že ta společnost je už dlouhodobě nějak rozdělena. Můžeme to vidět například při volbě prezidenta nebo těch velkých společenských otázkách, které se mohou dostat až do rodin. A tam rozdělit rodiny doslova od vánočního stolu," poznamenal psycholog Tomáš Moravek.

[chooze:article;value:555687]

Po událostech na Slovensku by ale politici vyhrocené emoce před evropskými volbami rádi zklidnili. "Všichni máme odpovědnost, jak se k sobě chováme. Jaká je společenská atmosféra a musíme pracovat na tom, aby se zklidňovala. Aby demokracie byla střetem pouze ideálů a názorů," pronesl ministr pro vědu a výzkum Marek Ženíšek (TOP 09).

"To hrocení, jak jsme byli zvyklí na Slovensku, to si, myslím, bylo špatně, a i média se na tom podílela," tvrdil poslanec Radek Koten (SPD).

"Politici by neměli používat antikampaň, v níž lžou o svých oponentech, nebo je dokonce haní," řekla poslankyně Markéta Gregorová (Piráti).

"Je pravda, že napětí ve společnosti je velké. Ale určitě to nejsme my, kteří mají zájem, aby se tohle dělo," podotkl předseda ANO Babiš.

"Myslím, že smířlivý tón může těm stranám vydržet několik dní, maximálně týdnů," obává se expert na politický marketing Karel Komínek. Do evropských voleb zbývají tři týdny a ty ukážou, jestli smířlivý tón jsou schopni, alespoň na nějaký čas, čeští politici udržet.

Slovenskou ambasádu v Praze hlídá policie. Jde o prevenci, tvrdí:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.