Čeští studenti v slzách. Zemřel zakladatel jedné z největších univerzit

"S hlubokým zármutkem si vám dovolujeme oznámit, že nás opustil náš drahý emeritní rektor, doc. Ing. Petr Pánek, CSc. Přijmout jeho odchod je pro nás velmi obtížné, pan docent je pro rozvoj univerzity, vědy i výzkumu klíčovou osobností," oznámila Ostravská univerzita ve čtvrtek na facebooku.

Pánek na začátku 90. let školu spoluzakládal. "Vždy naplněn hrdostí, že mohl stát u vzniku Ostravské univerzity a usilovat především o propojování univerzity s městem i širším regionem. Jeho charisma a moudrost byly inspirací pro všechny jeho spolupracovníky. Petr Pánek byl nejen výborným rektorem, ale také skvělým přítelem a kolegou," dodali kolegové.

[chooze:article;value:504034]

Vystudoval organickou chemii na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze, potom začal pracovat jako technolog ve farmaceutickém průmyslu. Od roku 1978 se věnoval výzkumu v oboru kaustobiolitů (hořlavý sediment) a jejich technologickému využití. V letech 2001 až 2004 byl rektorem Ostravské univerzity.

"Petr Pánek byl nejen vynikajícím vědcem, ale také člověkem s otevřeným srdcem, který si získával přátele a kolegy svou jedinečnou osobností. Jeho nezapomenutelný smysl pro humor a schopnost rozptýlit napětí byly vždy vítanou úlevou ve chvílích významných jednání i v běžném každodenním životě na univerzitě," připojil další z emeritních rektorů Jiří Močkoř. 

"S docentem Pánkem se rozloučíme v pátek 19. května 2023 v 11:00 ve smuteční síni Frýdek-Místek," uzavřela škola.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.