Čeští učitelé pod palbou kritiky. Žákům se nelíbí, jakým způsobem vedou výuku

"K dosahování lepších výsledků by žákům nejvíce pomohl podporující a motivující učitel," tvrdí Česká školní inspekce na sociální síti X, která se odvolává na průzkum mezi středoškoláky. Dotazník se primárně týkal přírodovědných předmětů.

Žáci středních škol by mimo jiné rovněž uvítali, pokud by jejich pedagogové více využívali pomůcky a moderní technologie.

[chooze:article;value:489045]

​Své o tom ví například ve Středočeském kraji. Různé vzdělávací pomůcky totiž nenakupují jen tak plošně, aby je přidělovali do škol. Většinu jde o projekty, které připraví učitelé, kteří mají nějakou vizi. Následně zpracují projekt, na nějž může krajský úřad poskytnout dotaci.

​"Letos na inovace ve výuce uvolníme přes 135 milionů korun. Většinou jde o nápady pedagogů, kteří někde něco vidí a chtěli by to realizovat," říká pro TN.cz středočeský radní pro školství Milan Vácha (STAN).

Ředitel Smíchovské střední průmyslové školy a gymnázia Radko Sáblík upozorňuje, že někteří učitelé mohou trpět syndromem vyhoření. Do výuky s pomůckami či motivace studentů se pak příliš "hrnout" nemusejí.

[chooze:article;value:544700]

​"Se syndromem vyhoření se dá bojovat jen velmi těžko. Žáci si z probíraného učiva po krátké době pamatují jen 5 – 15 procent. Pro učitele je to značně frustrující. Stejně jako by někdy měli studentům dopřát úspěch, přejí si totéž zažít i oni sami," vysvětluje Sáblík.

A problémy některých vyučujících vidí i v jiné rovině. "Setkávají se dva světy. V jednom jsou klasičtí učitelé. Žijí v bublině školství a myslí si, že žákům poskytují servis tím, že do nich hustí znalosti ze své bubliny, které jsou často v praktickém světě nepoužitelné," uvádí ředitel smíchovské školy.

"Studenty tento přístup vede k pasivitě. Přesným opakem jsou motivující učitelé. Ti chtějí, aby studenti byli aktivní a zajímali se o věci," dodává Sáblík.

Rodiče jsou zoufalí. Na střední školy se hlásí silný ročník a nejsou kapacity (3/3/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.