Čeští vědci mají další úspěch. Dokáží snáze odhalit nemoci ledvin i nádory

Včasnější diagnózu nebezpečných nemocí slibuje vynález českých vědců z ÚOCHB. Ti ve spolupráci s kolegy z Univerzity Karlovy a z německého Tübingenu přišli na způsob, jak je odhalit dříve. Jejich nová metoda pomůže při magnetických rezonancích i při tomografii.

Tyto metody umožňují prozkoumat vnitřek lidského těla bez nutnosti jeho otevření. K tomu je však potřeba kontrastní látka, která při rezonanci či tomografii dovolí počítači zachytit tkáně tím, že je zdůrazní. Na fotografiích jsou tak jasně viditelné a lékaři mohou usuzovat, v jakém stavu tělo je.

Právě nový typ této kontrastní látky Češi vyvinuli. Její specialitou je možnost jejího využití při obou technikách diagnostiky, což doposud nebylo možné. "Předchozí pokusy o vytvoření všestranných kontrastních látek se soustředily na výrobu složitých molekul, které byly náročné na přípravu. My jsme na to šli opačně a navrhli jsme molekulu, jejíž aplikace je jednoduchá a široká," vysvětlil vedoucí výzkumné skupiny Miroslav Polášek.

[chooze:article;value:565452]

​Při navrhování nové kontrastní látky se vědci soustředili na to, aby byla nejen efektivní, ale i snadno dostupná. Klíčové k její výrobě jsou gadolinium a fluor-18, což jsou velmi běžně používané látky v lékařských skenech. Dá se také snadno vyrobit. Výzkumníkům stačí zhruba 30 minut na to, aby jí vyrobili dost pro vyšetření pěti pacientů, uvedla Akademie věd.

Novou látku testovali vědci na myších, a přitom objevili i nečekaný bonus. U jedné myši, kterou považovali za zdravou, totiž objevili problémy s ledvinami. To se jim podařilo i díky tomu, že používali jak magnetickou rezonanci, tak tomografii najednou, což doposud nebylo možné.

Od nové látky si vědci slibují velké pokroky. "V oblasti přesného zobrazování se jedná o revoluční objev. Jsme na cestě, která nejen umožní určit jakou nemocí pacient trpí, ale také její stadium, typ nebo agresivitu," radoval se člen výzkumného týmu André Ferreira Martins.

Lidé se magnetické rezonance bojí zbytečně, říkají lékaři. Reportérka se podívala, jak funguje (7/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.