Čeští vojáci na Slovensku chrání hranice NATO. Reportérka TV Nova je navštívila

Střelby, akce a respekt. Tak vypadá vojenská mise v Lešti na Slovensku, které velí Česká republika. Kromě českých vojáků jsou tu ale také například vojáci ze Spojených států, Slovinska, Německa nebo Slovenska.

"Naším cílem je prostřednictvím intenzivního výcviku prostě demonstrovat soudržnost zemí NATO při obraně svého území nebo zabránění rozšíření té agrese přímo na území třeba Slovenska," konstatoval velitel mise Karel Navrátil.

Vojáci, kteří jsou tam z důvodu posílení východního křídla NATO, se denně připravují na různé situace. Jednou z nich jsou i střelby z minometů, a to za každého počasí.

[chooze:article;value:483405]

"Minomety slouží k umlčování a ničení živé síly palebných, průzkumných a protitankových prostředků v sestavě prvosledových jednotek protivníka. Dále ho můžeme použít k boření okopů zákopů dřevozemních staveb a to vše ve vzdálenosti od 250 metrů po maximální vzdálenost 8036 metrů," popsal vrchní praporčík 42. mechanizovaného praporu.

S minometem mohou zacházet jen vojáci, kteří úspěšně absolvovali kurz. "Jádro bojové jednotky tvoří příslušníci 4. brigády rychlého nasazení, konkrétně se jedná o příslušníky z 42. mechanizovaného praporu z Tábora a z 44. lehkého motorizovaného praporu z Jindřichova Hradce," uvedl náčelník štábu.

Primárním cílem vojáků je odstrašení případné agrese. Díky každodennímu výcviku jsou ale připraveni jít kdykoli a za každé situace do boje.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.