Čeští vojáci se těší na nové vrtulníky. Dorazit mají už za týden

Bude to chlouba české armády. Špičkové americké bojové a víceúčelové vrtulníky Viper a Venom už jsou takřka na cestě. Mají nejmodernější zbraně i obranné systémy. Celkem jich do roku 2025 česká armáda pořídí 20. Dvanáct z nich za zhruba 15 miliard nakoupíme a dostaneme ještě do konce letošního roku. Zbylých osm nám Američané darují.

"V průběhu příštího týdne budou dodány první dva kusy," říká velitel českých vzdušných sil Petr Čepelka. Trenažér k vrtulníkům pak přiletí na náměšťskou vojenskou základnu už v pátek.

Nové stroje nahradí už stárnoucí vrtulníky Mi-24. "Nechceme být závislí na Ruské federaci," vysvětluje nutnost přezbrojení náčelník generálního štábu Karel Řehka.

[chooze:article;value:490107]

Kvůli přeškolení už osm pilotů a dalších asi 20 členů technického personálu absolvovalo sedmiměsíční stáž na amerických základnách. V průměru tam nalétali 80 hodin. Podle pilotů americké vrtulníky nabízejí nové zbraňové systémy, mechanici si zase pochvalují snadnou údržbu.

Zavedení strojů do služby si ale i tak vyžádá nějaký čas. "Každé zavedení jakéhokoliv vzdušného prostředku je proces na minimálně dva roky," vysvětluje velitel náměšťské základny Rudolf Straka.

Česká vláda vyjednává i o pořízení 24 nejmodernějších amerických stíhaček F-35 páté generace za asi 100 miliard korun. Nahradit by měly Gripeny, které má Česko pronajaté. Pokračují také dodávky německých tanků Leopard, které česká armáda dostala jako kompenzaci za techniku sovětské výroby odeslanou na Ukrajinu. Dalších 40 až 50 těchto tanků si pak chce armáda výhledově ještě dokoupit. Stát to vyjde na asi 20 miliard.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.