Čeští vynálezci předvedli nový katetr. Snáz se zavádí a zabraňuje infekcím

Cesta od nápadu až k zavedení nového urinálního katetru do praxe trvala dlouhých 12 let. Nová technologie má prý nepříjemné cévkování udělat snesitelnějším. Trubička katetru se při zasouvání vybaluje postupně a sliznici proto nemůže poškodit.

"Prakticky to při tom zavádění nebolí. To je naprosto zásadní rozdíl oproti běžnému katetru. Ale ten skutečně největší benefit, který je s tím spojován, tak je prevence zanesení infekce do organismu," vysvětlil vynálezce Miroslav Svoboda.

[chooze:article;value:561601]

​Miroslav Čiháček je kvůli úrazu upoután na invalidní vozík a cévkovat se musí pravidelně. V minulosti bral kvůli zánětům močových cest antibiotika i 6krát do roka. Díky novému katetru má teď naději na zlepšení. "Těším se, až bude volně k mání, až už to bude vychytanější.  Myslím si, že to má velký potenciál," řekl Čiháček.

Mezi první pracoviště, kde nové katetry začali používat v praxi, patří fakultní nemocnice Motol. "Máme ty katetry v podstatě k dispozici týden. Potenciál vidím obrovský," uvedl traumatolog motolské nemocnice Jan Neumann.

V současné době se buduje první robotická linka, která dokáže vyrobit 15 tisíc katetrů za měsíc.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.