Čeští záchranáři pořád nevědí, zda můžou pomáhat v Maroku. Není to komfortní, říkají

[chooze:gallery;value:33183]

​Rabat v neděli oznámil, že přijal nabídky pomoci od čtyř států, přičemž pomoc nabídla řada dalších zemí včetně České republiky. Marocké ministerstvo vnitra uvedlo, že úřady zatím kladně odpověděly na nabídky Španělska, Velké Británie, Kataru a Spojených arabských emirátů, které nabídly vyslání pátracích a záchranných týmů.

Přestože je český USAR (Urban Search and Rescue) tým, který se specializuje na záchranné práce v sutinách, připravený na letišti a může kdykoliv odletět pomáhat, dosud jeho nasazení neschválila marocká strana. "Pokud neobdržíme do pondělních 16:00 hodin souhlas marocké strany s nasazením záchranného těžkého USAR týmu, jeho vyslání zrušíme," sdělila mluvčí hasičů Martina Götzová. Nabízenou pomoc zatím odložily i Francie, Německo, Nizozemsko nebo Itálie. 

[chooze:article;value:521656]

Podle českého velvyslance v Maroku Ladislava Škeříka jsou problémem pro nasazení záchranářů zasypané cesty do oblastí vysoko v horách. "Samozřejmě je ta oblast zemětřesením poškozená, s tím se musí počítat. Marocké síly, ať už jsou to síly civilní ochrany, nebo také armády, pracují na zprůjezdnění těch cest. I s tím by teoreticky mohly pomoci další záchranné týmy," řekla Götzová v rozhovoru pro TN Live. 

O službu českého týmu podle ní projevila velkým zájem jedna z poškozených prefektur. "Není to komfortní situace. Je to o celé škále lidí, která se na vyslání USAR týmu podílí. Primárně je to samozřejmě o 70 lidech, co jsou v pohotovosti. Čekají jen na zavolání, aby mohli vyjet," dodala. 

Maroko dál vyčkává

Zahraniční týmy jsou podle marockého ministerstva v kontaktu s tamními orgány, aby koordinovaly své úsilí, a zatím byly přijaty pouze čtyři nabídky, protože "nedostatek koordinace by mohl být kontraproduktivní". Podle agentury AFP ministerstvo připouští, že v budoucnu mohou být přijaty další nabídky, pokud vyvstane jejich potřeba.

Prezident Emmanuel Macron uvedl, že Francie je ochotna poskytnout pomoc "ve chvíli, kdy o ni Maroko požádá". Podle informací agentury AFP pomoc poslal i Katar, jehož letadlo odletělo z letecké základny Al Udeid u Dauhá v neděli večer.

https://twitter.com/AFP/status/1701055812767252809

Španělské ministerstvo obrany uvedlo, že do Maroka vyslalo 86 záchranářů a osm pátracích psů, jejichž úkolem je pomoc při hledání a záchraně přeživších po ničivém zemětřesení. "Pošleme vše, co bude potřeba, protože každý ví, že tyto první hodiny jsou klíčové, zejména pokud jsou lidé zasypáni pod sutinami," uvedla španělská ministryně obrany Margarita Roblesová ve veřejnoprávní televizi.

[chooze:article;value:521569]

​Odlehlá vesnice Tafeghaghte, vzdálená 60 kilometrů od Marrákeše v provincii Al Haouz, byla kromě několika budov téměř celá zničena. Podle marocké veřejnoprávní televize bylo zemětřesením v Al Haouz, kde se nacházelo epicentrum, postiženo více než 18 000 rodin a úřady zde evidují více než 1 300 mrtvých.

Ministerstvo školství oznámilo, že vyučování v nejhůře postižených vesnicích Al Haouz bylo pozastaveno a školy budou od pondělí zavřeny. Mnoho lidí v neděli spěchalo do nemocnic v Marrákeši, aby darovali krev na pomoc zraněným. Červený kříž varoval, že náprava škod způsobených zemětřesením může trvat roky.

Maroko požádalo ČR o pomoc s následky zemětřesení. Hasiči vyšlou USAR tým:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.