Čeští záchranáři už pomáhají v Turecku. V troskách budov hledají živé

Jakmile dorazila technika, na kterou čeští hasiči čekali celé úterý, okamžitě vyrazili na místa zasažená zemětřesením. S kolegy z Alžírska celou noc prohledávali několik budov, a to včetně zříceného hotelu. Nikoho živého nenašli. Nad ránem vyrazili ke dvěma zříceným bytovkám.

"Zasahujeme na místě, kde jsou dvě spadlé sedmipatrové budovy, v jedné bylo zatím nalezeno sedm mrtvých osob," informoval velitel českého USAR týmu Jiří Němčík.

[chooze:article;value:488692]

Ve druhém domě našli hasiči tři mrtvé. Vyprošťovací práce stále pokračují, hodně práce zastanou vytrénovaní záchranářští psi. Právě ti označili místo možného nálezu zavalených. Hasiči proto v sutinách pátrají dál. "Zatím nemáme potvrzeno, jestli někdo z nich je naživu. Ale s největší pravděpodobností ne," dodal Němčík.

Šance na přežití ale stále existuje. "Čas hraje proti nám, proto to nasazení je maximální," posteskl si Němčík.

Z Turecka si hasiči telefonují se svými veliteli v Česku nejméně čtyřikrát denně. Videohovory kvůli špatnému signálu zatím nejsou možné. "Na místě je velká zima, silný vítr. I hasiči, kteří jsou dobře oblečeni, si stěžují na zimu," popsal mluvčí hasičů Moravskoslezského kraje Jakub Kozák. Větší úspěch zaznamenali hasiči z Polska, kterým se podařilo vyprostit ze sutin už 10 živých lidí.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.