Cestování časem je možné, potvrdili vědci. Má to ale jeden háček

Vědci z univerzit v západoněmeckém Darmstadtu a dánském Roskilde při zkoumání průhledných materiálů přišli na to, že se čas může, alespoň v některých látkách, pohybovat oběma směry. Materiál tak může na úrovni jednotlivých molekul mládnout.

Své poznatky zveřejnili v článku nazvaném Časová reverzibilita při stárnutí materiálů, který vyšel ve vědeckém časopise Nature.

[chooze:article;value:542734]

Většina fyzikálních zákonů je vratných v čase. Znamená to například, že pokud se podíváte na video kyvadla, které se jednou zhoupne, není možné poznat, jestli toto video někdo nepustil pozpátku. Až poté se začnou projevovat ztráty a kmity kyvadla se začnou zkracovat. A právě tyto ztráty jsou hlavním způsobem, jak se čas projevuje.

Jak ale vysvětluje web phys.org, u některých materiálů tomu tak úplně není.

Sklo nebo některé plasty se skládají ze složité spleti molekul, které se velmi pomalu ale jistě neustále přesunují na nové a nové pozice a hledají takové uspořádání, které vyžaduje co nejméně energie – podobně jako kyvadlo, které nakonec směřuje k tomu, že bude viset volně dolů. Právě tento pohyb, tedy vlastně proces stárnutí, vědci nazývají materiální čas. Ten u těchto materiálů ale, zdá se, plyne někdy i pozpátku.

[chooze:article;value:540710]

Tým pro jeho měření podle webu Science Alert použil vysoce citlivou kameru, která snímala rozptýlený laserový paprsek. Ten po dopadu na vzorek skla vytvořil specifické obrazce, prostřednictvím nichž bylo možné sledovat materiálový čas. "Byla to obrovská experimentální výzva," prohlásil k měření jeden z vědců Till Böhmer.

Z výsledků měření vyplynulo, že se částice mnohdy opakovaně vrací zpátky na své dřívější místo. Podobně jako kmit kyvadla jsou tedy tyto pohyby vratné. "To však neznamená, že stárnutí materiálů lze zvrátit," zdůrazňuje Böhmer. Materiál totiž jako celek stále směřuje k uspořádání s nejnižší potřebnou energií.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.