Cestování do Chorvatska bude jednodušší. EU schválila jeho přijetí do Schengenu

Český ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) ve čtvrtek už před jednáním uvedl, že vstup Chorvatska do schengenského prostoru je prakticky jistý. "Právě jsme v Bruselu rozhodli, že se Schengen rozroste o další zemi – Chorvatsko. Kromě posílení bezpečnosti to třeba znamená, že už nebudeme muset při cestě k moři absolvovat kontroly na chorvatských hranicích," uvedl Rakušan po jednání. 

Premiér Petr Fiala (ODS) na svůj twitterový účet napsal: "Od ledna už žádné kontroly na hranicích cestou do Chorvatska! Rozšíření schengenského prostoru o Chorvatsko je dalším velkým úspěchem českého předsednictví EU."

[chooze:article;value:478144]

Rozšíření prostoru volného pohybu bylo jednou z priorit končícího českého předsednictví v Radě Evropské unie. Bulharsko a Rumunsko si na přijetí do Schengenu budou muset počkat. Rakušan nicméně prohlásil, že i tyto země si jistě zaslouží čerpat výhody, které členství v schengenském prostoru nabízí. 

Chorvatský prezident Andrej Plenković na svém twitterovém účtu vyjádřil radost nad rozhodnutím EU. "Chorvatsko získalo jednomyslnou podporu Rady pro spravedlnost a vnitřní věci – 1. ledna 2023 se stáváme členem Schengenu," napsal Plenković.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.