Cestování k Černému moři se pro Čechy změní. Ovlivní to už letošní dovolené

Dobrou zprávu pro lidi, kteří plánují dovolenou na Balkánu, přinesla Rada Evropské unie. Ta v sobotu schválila rozšíření schengenského prostoru, který umožňuje volný přechod přes hranice bez nutnosti mít pas. Do zóny se nově přidá Bulharsko a Rumunsko.

Plné začlenění obou států do Schengenu bude postupné. Lidé, kteří už plánují dovolenou u Černého moře bez čekání na hranicích, by si tak měli dát pozor. Někteří z nich totiž ještě budou pas nějaký čas potřebovat.

[chooze:article;value:516728]

První etapa začlenění do bezhraniční zóny odstartuje už 31. března. Pas ale nebudou lidé potřebovat pouze v případě, že do Bulharska či Rumunska poletí, případně přicestují lodí. To platí i pro hranici mezi oběma zeměmi.

Naopak na cestě po silnici či vlakem cestovatelé stále budou muset mít pas. Kdy přesně se změna bude týkat i pozemní hranice, Rada Evropské unie zatím nerozhodla. Očekává se však, že to bude ještě letos.

Bulharsko a Rumunsko o členství v schengenském prostoru usilovaly už od svého přijetí do Unie v roce 2007. "Je mi potěšením oznámit, že od roku 2024 budou po 12 letech jednání vzdušné a vodní hranice mezi schengenským prostorem a Rumunskem a Bulharskem minulostí," prohlásil španělský ministr zahraničí Fernando Grande-Marlaska Gómez.

Cestovní kanceláře v obavách. Evropská unie chce změnit pravidla rušení zájezdů (11/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.