Cestovatelské desatero: Tohle si zkontrolujte, jinak vaše dovolená krachne

[chooze:gallery;value:33865]

​Cestovatelské desatero jsou základní doporučení a tipy pro cestovatele, které vám usnadní celý proces. "Desatero vychází z toho, jaká je naše zkušenost z posledních let. Chyby, které cestovatele dělají, a kvůli kterým někteří dokonce neodletěli na svou dovolenou," podotkl místopředseda ACK ČR.

Tyto tipy často dávají cestovky svým zákazníkům. "Může se stát, že když klient není připraven ještě před odletem na dovolenou a nemá potřebné náležitosti a dokumenty, tak třeba neodletí. Tomu bychom chtěli skutečně zabránit tím, že je trošku edukujeme a dáme jim různá doporučení a tipy," doplnila Lenka Pátek. 

1. Cestovní doklady

Cestovní doklady by měly být první věcí, kterou byste při nákupu dovolené měli zkontrolovat. "Mnohé země nevyžadují jenom platný cestovní pas, ale musí být platný mnohdy i šest měsíců po návratu z dané destinace. Pokud klient tuto podmínku nesplňuje, tak tam ani neodletí," upozornila obchodní ředitelka CK Blue Style s tím, že jednodušší je cestovat s občankou do zemí EU. 

"Ale rozhodně je důležité si tu platnost kontrolovat, aby nám potom nezbyly oči pro pláč, protože mnozí klienti potom uvíznou na letišti a nemohou odletět. Pak při cestování tou danou destinací bych doporučila si udělat kopie cestovních dokladů a vložit třeba pasy originály do hotelového trezoru a cestovat s těmi kopiemi. Vyplatí se mít je u sebe," doporučila.

[chooze:article;value:528825]

2. Peníze

"Tak, jak se neobejdeme bez cestovních dokladů, tak se neobejdeme bez peněz. Ať už je to hotovost, nebo kreditní karta. Je tady důležité to slovo kreditní, protože když si například chcete půjčit v zahraničí auto, tak vám ho často nepůjčí na debetní kartu, ale musíte mít kreditní," poradil Jan Papež.

Podle Pátek je ale důležitá i hotovost. "Kreditní karta často nestačí. Může se stát, že na místě lidé nenajdou bankomaty nebo nefungují nebo z nějakého důvodu jim nechtějí dát dostatečný obnos peněz," zmínila.

3. Cestování s dětmi

Hlavní je, že každé dítě, i dvouměsíční miminko, musí mít vlastní cestovní doklad. "Druhá důležitá záležitost je cestování s dětmi, které nemají stejné příjmení jako rodiče. Třeba pokud děti mají příjmení tatínka a cestují s maminkou, která se jmenuje jinak, tak je dobré s sebou mít souhlas s cestováním dítěte," radí Pátek s tím, že ještě složitější může být situace, kdy dítě cestuje s prarodiči.

Oba odborníci upozorňují, že nejde jen o to, kam letíte, ale také, kde přestupujete. "Například všechna německá letiště, pokud cestuje dítě jenom s jedním rodičem nebo s prarodičem, chtějí toto potvrzení. Může se stát, že vás nepustí do dalšího letadla, pokud nemáte toto potvrzení, a velmi těžce se to potom na letišti řeší," popsal Papež.

[chooze:article;value:511312]

4. Kontakty

Na cestách se také často neobejdete bez kontaktů. Velmi často se u klientů cestovek stává, že lidé dávají do cestovních smluv jiná telefonní čísla, než která mají u sebe na dovolené. "Cestovní kancelář volá na ten mobil, který má zaregistrovaný u toho klienta, a ten mobil nikdo nezvedá. Klient má pak pocit, že se na něj cestovní kancelář vykašlala," podotkl.

A podle Papeže je také důležité mít kontakty, které jsou potřeba při řešení krizových situací. "Kontakt na velvyslanectví, kontakt na emergency linku cestovní kanceláře, případně číslo na delegáta a pak samozřejmě kontakt na pojišťovnu," doplnil místopředseda ACK ČR.

5. DROZD

I když to zní zvláštně, tak pátým přikázáním cestovatelů je DROZD. "To je systém, který zavedlo ministerstvo zahraničních věcí a pokrývá všechny krizové situace na světě. Ve chvíli, kdy se cokoliv někde přihodí, tak DROZD má šanci oslovit velmi rychle každého člověka, který je v té lokalitě, aniž by se musel někam hlásit," nastínil Papež.

6. Zákony a tradice

"Pokud jedu do nějaké destinace, je dobré si nastudovat, jaké jsou tam zvyklosti, ať už náboženské, nebo kulturní, a třeba také zákony. Když je nebudu respektovat, zejména ty zákonné věci, tak se mi mohou stát skutečně velké nepříjemnosti, pokuty a v horším případě mohu skončit i ve vězení," řekla Pátek. 

Platí to hlavně o mimoevropských zemích. "Jsou země, kam nemohu přivážet třeba různé věci, jako jsou různé léky, nůž, nebo nemohu na zem odhodit žvýkačku a nemůžu se nějakým způsobem chovat," doplnila a Papež se připojil s tím, že by si lidé měli uvědomit, že jsou v zemi na návštěvě. 

[chooze:article;value:510832]

7. Alkohol a jídlo 

Podle odborníků jsou země, které jsou na alkohol téměř alergické. "Írán je například cestovatelsky velmi zajímavá země. Cestuje do ní jenom málo Čechů a ti, co se vrací, jsou z Íránu většinou nadšení. Ale třeba zrovna alkohol je věc, která je v Íránu tabu. Pokud by vám na hranicích našli nějaký alkohol, tak vám ho seberou, stejně tak třeba Maledivy," zmínil Papež.

8. Fotografie

Sice to zní banálně, ale při cestování může obyčejná fotka zadělat na velké problémy. "Fotografie je zejména v tom případě, pokud budeme chtít fotit třeba nějaké vojenské objekty, uniformované lidi, ať jsou to třeba vojáci, policisté a podobně," nastínila Pátek. 

S tím můžete mít problém například v Tunisku, kam Češi každoročně cestují. "Tam jsou na to opravdu velmi hákliví. I pokud budu fotit něco jen směrem na nějakou budovu, která je státní, vojenská a je na ní vlajka, tak musím počítat s tím, že mně třeba může být zabaven ten fotoaparát. V lepším případě budu muset jenom vymazat fotky," upozornila obchodní ředitelka CK Blue Style.

[chooze:article;value:509288]

​"Popřípadě také samozřejmě fotografie nemůžete pořizovat tam, kde si lidé spojují fotografování se svojí duší. Je spousta zemí, kde když fotíte obyčejného člověka na ulici, tak ten nabyde dojmu, že jste mu tou fotografií sebral duši. A v tu chvíli je velmi agresivní," dodal Papež a Pátek doporučila se v těchto případech lidí raději ptát. 

9. Oblečení

Oblečení je spjaté s respektováním místních tradic a zvyků. "Nám budou asi nejznámější takové zvyky muslimských zemí, kde je skutečně velmi nevhodné chodit spoře oblečení. Týká se to zejména žen v krátkých sukních nebo šatech či tričku odhalujícím ramena. Je skutečně dobré být oděni, nemusíme být přímo zahaleni," popsala Pátek.

10. Suvenýry

Suvenýry jsou podle expertů podobně nebezpečné jako fotografie a alkohol. Problematické jsou především horniny, mušle, korály a podobné věci. "S tím můžete mít velké problémy, a to i u věcí, které koupíte na tržišti," řekl Papež a dodal, že s takovými předměty bývají velké problémy. 

"Já mohu potvrdit, že na naší praxi se nám mnohokrát stalo, že jsme de facto dostávali klienty z vězení. A to jenom třeba kvůli tomu, že paní si v antickém městě v Side sebrala kámen a chtěla ho odvézt do České republiky. Třeba v Turecku se nesmí odvážet ze země nic, co je starší sta let," uzavřela Pátek.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.