Cestovní pojištění sjednané přes cestovku? Zdánlivě výhodná nabídka vás může vyjít draho

Pohodlí, nebo svědomitost?

Jednoduchá volba, říkáte si. Cestovní kancelář vám k ceně zájezdu připočte cenu pojištění a vy se tak nemusíte o nic víc starat. Ovšem má to svá ALE… Nejenže vás takové pojištění vyjde dráž, ale skrývá v sobě i další rizika. Třeba že vám v případě závažnějšího úrazu či zdravotních komplikací neuhradí veškeré náklady. A pokud si myslíte, že se vám na dovolené u moře nemůže nic hrozného přihodit, nezapomínejte na staré osvědčené přísloví: Neštěstí nechodí po horách, ale po lidech.

Pokud tedy plánujete dovolenou a toužíte po zážitcích bez starostí a nečekaných výdajů, najděte si takové cestovní pojištění, které vám za všech okolností bude krýt záda.

Nejste na to sami

Ano. Bude vás to možná stát o trochu více úsilí a času. Na hledání kvalitního cestovka ale rozhodně nejste sami. Díky online srovnávačům, mezi které patří i Ušetřeno.cz, si totiž rychle a z pohodlí domova zvládnete srovnat desítky nabídek cestovního pojištění, aniž byste museli procházet weby jednotlivých pojišťoven. Seřadit si je pak můžete nejen podle ceny, ale především podle vašich preferencí, včetně užitečných připojištění, která sebou chcete na cestu přibalit.

Pak už jen stačí vybrat si variantu, která vám nejvíce vyhovuje, a online ji uzavřít, třeba jen pár hodin před odjezdem. Tento způsob vám nejen sníží náklady, ale také vám umožní lépe přizpůsobit pojištění vašim skutečným potřebám a zajistit tak klidnější cestu.

A kolik celkem můžete ušetřit? Záleží na ceně zájezdu a dalších parametrech – za samotné sjednání cestovního pojištění se tak částky pohybují v řádech stovek až tisíců korun, jak se můžete přesvědčit na příkladech, které jsme pro vás připravili:

Cestovní kancelář

Celková cena zájezdu

Cena pojištění v rámci zájezdu

Cena srovnatelného produktu na Ušetřeno.cz

Úspora

CK1

127 472 Kč

4 838 Kč

4 636 Kč

202 Kč

CK2

79 590 Kč

4 320 Kč

3 222 Kč

1 098 Kč

CK3

51 990 Kč

3 000 Kč

2 382 Kč

618 Kč

Pozn: Jedná se o reálné ceny vybraných cestovních kanceláří a jimi nabízených zájezdů. Ceny jsou počítány pro různé varianty rodinné dovolené v Řecku (2 dospělí, dvě děti do 10 let). Srovnání ke dni 29. 5. 2024.

Myslete i na kvalitu pojištění

Jak vidíte, rozdíly v ceně mohou být značné, a to zejména u levnějších zájezdů, kde každá ušetřená koruna hraje velkou roli. Že vám zaplatit na cestovním pojištění o pár stovek víc nevadí? Pak mějte raději na paměti, že ze stovek můžou být na konci dovolené tisíce. 

Standardní pojištění sjednané přes cestovní kancelář totiž nemusí pokrývat všechny vaše potřeby. Pokud jste například milovníky adrenalinových sportů, mezi které patří třeba i potápění, nemusí základní balíček tyto aktivity obsahovat. Pokud se vám pak při některé z nich stane úraz, ošetření a další náklady, včetně například repatriace do České republiky, budete muset doplatit z vlastní kapsy. A vězte, že částky v takových případech šplhají hodně vysoko.

Nebo cestujete s drahým vybavením, abyste na dovolené ulovili ty nejlepší snímky? V případě poškození vašeho fotoaparátu i jeho příslušenství opět nemusí limity krytí stačit.

U cestovního pojištění nabízeného přímo k zájezdu si v neposlední řadě obvykle nemůžete vybrat preferovanou pojišťovnu, neboť CK uzavírají cestovní pojištění přes sjednaného partnera.

Pojištění od A do Z

Výběr cestovka přes srovnávací portály vám naopak poskytuje flexibilitu a komplexnost v jednom. Cestovní pojištění si totiž přizpůsobíte maximálně na míru svým potřebám. Od výše krytí, přes zvolená připojištění, až po samotnou cenu. Připojistit si tak můžete například i zapůjčené auto v zahraničí, pokud rádi na čtyřech kolech objevujete všechna zákoutí své dovolenkové destinace.

Za cestovní pojištění sjednané přes online srovnávače, například přes Ušetřeno.cz, zkrátka dostane více muziky za méně peněz. A to už stojí za zvážení…

 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.