Cestující domů ze Španělska nedoletěli. Kvůli 10 vteřinám letadlo nesmělo přistát

Letecká společnost Eurowings naplánovala svůj let tak, aby vše stihla s dostatečnou časovou rezervou. Podle webu t-online mělo letadlo vzlétnout ve 20:25 a přistát v Berlíně ve 23:25. Kvůli zpoždění ve Španělsku se však stroj odlepil od země až ve 21:33.

Za normálních okolností musí všechny lety v německém hlavním městě přistát do půl 12. večer. V případě zpoždění je lhůta prodloužena do půlnoci. Bylo tak na rozhodnutí pilotů, zdali se pokusí přistát do stanoveného limitu a podle vyjádření společnosti udělali vše pro to, aby se tak stalo.

[chooze:article;value:566978]

Letadlo už bylo na sestupu. V momentě, kdy už bylo pouhých 84 metrů nad přistávací plochou, hodiny odbily půlnoc. K přistání v tu chvíli chybělo deset vteřin. Pilot se tedy rozhodl znovu vzlétnout a přistát na letišti ve stovky kilometrů vzdáleném Hannoveru.

"Z právního hlediska udělal pilot vše správně. Pokud bychom udělali výjimku u deseti sekund, rychle dosáhneme třiceti sekund, pak pěti minut a v určitém okamžiku půl hodiny," citoval web Berliner Kurier tiskového mluvčího německého řízení letového provozu Roberta Ertlera.

[chooze:article;value:567504]

I tak se ale odklon letecké společnosti prodraží. Uhradí totiž náklady cestujícím, kteří museli do Berlína cestovat z Hannoveru po vlastní ose. "Eurowings hluboce lituje nepříjemností, které cestujícím způsobilo toto alternativní přistání, a žádá cestující, aby požádali o případné odškodnění pomocí kontaktního formuláře," uvedla ve svém vyjádření. Zároveň dodala, že vyhoví všem legitimním požadavkům.

Češi čekali hodiny na letišti bez pomoci. Letadlo vůbec nevypravili (07/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.